Σάββατο 16 Απριλίου 2022

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟ 2021 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ

Μικρότερο κατά περίπου 1% του ΑΕΠ πρωτογενές και δημοσιονομικό έλλειμμα και κατά 4 % του ΑΕΠ χαμηλότερο χρέος για το 2021 καταγράφουν τα τελικά στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για το κλείσιμο της περασμένης χρονιάς, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2022.

Η εξέλιξη είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενη, καθώς ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με βασικό σενάριο που προέβλεπε ανάπτυξη της οικονομίας κατά 6,9% το 2021. Με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το 4ο τρίμηνο του περασμένου χρόνου, η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε στο 8,3%, αλλάζοντας παράλληλα το αποτέλεσμα του ελλείμματος και τους χρέους για την προηγούμενη χρονιά.

Ειδικότερα, με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2022 που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, προβλέπονταν ότι το 2021, το δημοσιονομικό έλλειμμα στο οποίο υπολογίζονται και οι τόκοι του χρέους, θα έφτανε το 9,6% του ΑΕΠ, το πρωτογενές στο 7,3% του ΑΕΠ και το χρέος στο 197,1% του ΑΕΠ.

Μετά την αναθεώρηση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης το δημοσιονομικό έλλειμμα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ κλείνει στο 8,7- 8,8%, το πρωτογενές στο 6,4% τ ου ΑΕΠ, ενώ το χρέος θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 205,6% το 2020 στο 193,1% του ΑΕΠ. Τα επίσημα αποτελέσματα, αναμένεται να ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat ,στις 22 του μήνα.

Αν δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε το συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό κυρίως από τα προϊόντα ενέργειας, αλλά και από τα τρόφιμα, το θετικό αυτό αποτέλεσμα θα έκανε πολύ πιο εύκολη την επίτευξης την σημαντικής δημοσιονομικής προσαρμογής, που αποτυπώνεται στο προϋπολογισμό του 2022. Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις , το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειώνεται στο τέλος του 2022 στο 4% του ΑΕΠ, το πρωτογενές έλλειμμα στα 1,4% του ΑΕΠ και το χρέος στο 189,6% του ΑΕΠ. Επειδή, όμως, η πίεση που ασκεί ο υψηλό πληθωρισμός στα διαθέσιμα εισοδήματα και τις επιχειρήσεις αυξάνεται συνεχώς η Κυβέρνηση, θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το όποιο επιπλέον περιθώριο, για να στηρίξει την οικονομία. Άλλωστε αυτό δείχνει και η πρόσφατη ψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που αυξάνει τις δαπάνες κατά 2,6 δις ευρώ .

Μάλιστα, αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ, ομολογούν ότι τα επιπλέον μέτρα στήριξης, θα επηρεάσουν αρνητικά τα ελλείμματα στο τέλος του έτους ενώ το μόνο μέγεθος, που θα έχει μείωση μεγαλύτερη του αναμενομένου, θα είναι το χρέος. Τούτο διότι ο πληθωρισμός θα μεγαλώσει περισσότερο το ονομαστικό ΑΕΠ και θα μειώσει αυτόματα , το ποσοστό του χρέους στο ΑΕΠ. Από την άλλη το πόσο από το νέο περιθώριο που δίνει το δημοσιονομικό "κλείσιμο" του επόμενου χρόνου θα μετασχηματιστεί σε μέτρα στήριξης, θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι η συνέχεια της κρίσης και η ένταση των ανατιμήσεων, σε καύσιμα και τρόφιμα. Τούτο με δεδομένο, ότι από τον Απρίλιο, θα αρχίσει να μειώνεται η πίεση από τα καύσιμα, καθώς θα αρχίζουν να μειώνονται δραστικά οι ανάγκες των νοικοκυριών, για θέρμανση. Τούτο, με μεγάλο ερωτηματικό τι θα συμβαίνει με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις συναλλαγές σε ενεργειακά προϊόντα, μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας.

Ο δεύτερος θα είναι η στάση της ΕΕ. Η Αθήνα περιμένει κάποιες αποφάσεις για μια κοινή στάση στην αντιμετώπιση τη ακρίβειας, από την σύνοδο κορυφής που θα γίνει στο τέλος Μαϊου. Αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει το σχεδιασμό νέων " εθνικών" μέτρων για την στήριξη της οικονομίας, τα οποία θα αρχίσει να εφαρμόζει σταδιακά από τα μέσα του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου