Σάββατο 16 Απριλίου 2022

ΠΩΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΤΗΣ 24ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ

Ο Εμανουέλ Μακρόν μόλις ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις συντάξεις κατά 4%, αν επανεκλεγεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αν και κανονικά οι συντάξεις δεν αναπροσαρμόζονται πριν από τον Ιανουάριο, σημειώνει δημοσίευμα της Handelsblatt σε σχέση με τον επικείμενο β΄γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία στις 24 Απριλίου. 

Η πρόωρη αλλαγή μπορεί να εξηγηθεί αφενός από τις τρέχουσες αυξήσεις των τιμών. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος. Η σύνταξη αποτελεί ευαίσθητο θέμα για την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου, ο οποίος κατεβαίνει για δεύτερη φορά στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στις 24 Απριλίου. 

Η εφημερίδα Le Figaro έγραψε: "Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση - το θέμα που δηλητηριάζει τον Μακρόν εδώ και πέντε χρόνια". Λίγο πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, ο Μακρόν είχε ανακοινώσει ότι ήθελε να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 έτη έως το 2031. Από το 2023, η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά τέσσερις μήνες ετησίως για όσους γεννήθηκαν το 1961 ή αργότερα.

Δεν υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού συστήματος - είτε περισσότερες εισφορές είτε λιγότερες συντάξεις, δήλωσε ο Μακρόν. Το σχέδιό του προκάλεσε μεγάλη κατακραυγή και του άσκησε κριτική, ιδίως από την αριστερά, η οποία έκανε λόγο για κοινωνική αδικία.

Οι περισσότεροι δεξιοί υποψήφιοι για την προεδρία ήθελαν να αυξήσουν την ηλικία συνταξιοδότησης. Η Λεπέν, ωστόσο, συνεχίζει να στηρίζεται στο σημερινό όριο ηλικίας των 62 ετών και μάλιστα δελεάζει τους εργαζόμενους που ξεκίνησαν νωρίς με σύνταξη στα 60. Η πολιτικός χαρακτήρισε την πρόταση του Μακρόν "απάνθρωπη" για ορισμένα επαγγέλματα, ενώ τόνισε ότι το σχέδιό της είναι "κοινωνική δικαιοσύνη".

Μπροστά στην κριτική, ο Μακρόν έχει εν τω μεταξύ υποχωρήσει λίγο. Η ηλικία συνταξιοδότησης των 64 ετών είναι επίσης εφικτή, είπε: "Το 65ο έτος δεν είναι δόγμα". Εάν υπήρχαν πολλές εντάσεις και μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με αυτόν τον τρόπο, θα ήταν δυνατή η προσαρμογή.

Για τον Μακρόν, οι συντάξεις ήταν το μεγάλο έργο της πρώτης θητείας του. Σχεδίασε μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση ολόκληρου του συνταξιοδοτικού συστήματος, ευθυγραμμίζοντας τα διάφορα συνταξιοδοτικά ταμεία και εισάγοντας ένα σύστημα μορίων. Η επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης επρόκειτο να παραμείνει στα 62 έτη, αλλά η ηλικία συνταξιοδότησης στην οποία θα καταβάλλονταν οι πλήρεις πληρωμές θα ήταν περίπου στα 64 έτη.

Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση οδήγησε σε πολύμηνες απεργίες και διαμαρτυρίες μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020. Στη συνέχεια ήρθε η πανδημία της κορόνας και το έργο αναβλήθηκε - αλλά δεν ακυρώθηκε. Για τον Μακρόν, το σχέδιο αυτό αποτελεί εξίσου προτεραιότητα με τη μεταρρύθμιση της ασφάλισης ανεργίας, την οποία έχει ήδη υλοποιήσει.

Τώρα ο πρόεδρος επιστρέφει στην προεκλογική εκστρατεία με το σχέδιό του. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, το συνταξιοδοτικό του πρόγραμμα αποτελούσε πλεονέκτημα, λέει ο François Miquet-Marty, διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Viavoice. "Αυτό επέτρεψε να αιχμαλωτιστούν οι ψηφοφόροι της δεξιάς". Αλλά είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις και να ανησυχήσει πολλούς ψηφοφόρους, λέει.

Ο Μακρόν στοχεύει στους αριστερούς ψηφοφόρους

Η μεταρρύθμιση θα μπορούσε έτσι να αποτελέσει τροχοπέδη στην εκλογική αναμέτρηση. Ο Μακρόν πρέπει να προσπαθήσει να κερδίσει ψήφους από αριστερούς ψηφοφόρους μεταξύ των δύο γύρων ψηφοφορίας. Οι εκκλήσεις των Συντηρητικών, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών να ψηφίσουν τον Μακρόν δεν αρκούν, επειδή τα πήγαν πολύ άσχημα στις εκλογές.

Επομένως, ο φιλελεύθερος Μακρόν πρέπει να επικεντρωθεί στους ψηφοφόρους του αριστερού πολιτικού Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος με 21,95% βρέθηκε πίσω από τη Λεπέν (23,15%) και τον Μακρόν (27,84%) στον πρώτο γύρο. Ορισμένοι αριστεροί ψηφοφόροι θα μπορούσαν να αποστατήσουν από τη Λεπέν, άλλοι να μην ψηφίσουν καθόλου.

Ειδικά στις τάξεις των υποστηρικτών του Mélenchon, υπάρχει μια διάθεση κατά του Μακρόν. Έχει επικριθεί ως ο "πρόεδρος των πλουσίων" και είχε γίνει αντιδημοφιλής μεταξύ άλλων με τις φορολογικές μειώσεις για τις επιχειρήσεις.Ο Μακρόν πρέπει τώρα να κάνει παραχωρήσεις σε κοινωνικά θέματα. Έχει ήδη προτείνει την αύξηση της κατώτατης σύνταξης από 980 ευρώ σε 1100 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου