Σάββατο 16 Απριλίου 2022

ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 700 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Ψηλά στην ατζέντα έχει βάλει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών την κατασκευή φραγμάτων, προωθώντας διαγωνισμούς έργων συνολικού ύψους περί τα 700 εκατ. ευρώ. Τα 4 φράγματα που ετοιμάζονται είναι συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμα ένα μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, αφορά την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάσχεση του φαινομένου ερημοποίησης.

Ένα από τα πρώτα έργα, η κατασκευή του οποίου εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες, είναι το φράγμα Ενιπέα, το οποίο αναμένεται να αντιμετωπίσει οριστικά το ζήτημα ύδρευσης και άρδευσης της ευρύτερης περιοχής των Φαρσάλων. Όπως ανέφερε προσφάτως ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, "πρόκειται να υλοποιηθεί ένα μακρόπνοο έργο που υπερέβαινε τον αρχικό σχεδιασμό της κατασκευής ενός μόνο φράγματος και περιέχει και όλες τις εργασίες κατασκευής δικτύων ύδρευσης και άρδευσης της ευρύτερης περιοχής". 

"Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη δημοπράτηση του έργου", σημείωσε ο υφυπουργός Υποδομών, προσθέτοντας ότι "μιας και δεν μας διακατέχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις και εμμονές περί των κακών ιδιωτών, επελέγη ως προσφορότερη και πιο συμφέρουσα η υλοποίηση του έργου μέσω ΣΔΙΤ".

Σημειώνεται ότι το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου φτάνει τα 315 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την κατασκευή του φράγματος με ταμιευτήρα ωφέλιμης χωρητικότητας 115 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και μέσω αυτού θα μπορούν αρδεύονται πεδινές περιοχές οι οποίες ανήκουν στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων Φαρσάλων, Θεσσαλιώτιδας και Τιτανίου Ν. Καρδίτσας, συνολικής έκτασης 107.500 στρεμμάτων γεωργικής γης. Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται και έργα ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων και 31 οικισμών της περιοχής Φαρσάλων, που περιλαμβάνονται στις Δημοτικές Ενότητες Φαρσάλων, Πολυδάμαντα, Ενιπέα και Ναρθακίου.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημοπράτηση του φράγματος Μπραμιανού, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, που αφορά την κατασκευή βελτιωτικών έργων στο υπάρχον φράγμα Μπραμιανού, την κατασκευή νέου φράγματος στον Μύρτο και έργα αποταμιευτήρα για παροχή ύδατος (άρδευση και περιβαλλοντικούς λόγους).

Στόχος του έργου, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης από τον περασμένο Οκτώβριο, είναι να ενισχυθεί σημαντικά το υδατικό δυναμικό του Ταμιευτήρα Μπραμιανού, να υπάρξει καλύτερη διαχείριση του υδάτινου στοιχείου της ευρύτερης περιοχής του Νομού Λασιθίου, καθώς και να προστατευτούν αντιπλημμυρικά. 

Ένα ακόμα μεγάλο έργο που αναμένεται να υλοποιηθεί αφορά την κατασκευή του φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο, καθώς και εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων. Αποτελεί ένα κρίσιμο αναπτυξιακό έργο για το νησί της Λέσβου, καθώς θα καλύψει τις ανάγκες της πόλης της Μυτιλήνης και μεγάλου μέρους του νησιού, κυρίως σε ύδρευση αλλά και άρδευση. Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του, ανέρχεται στα 106,8 εκατ. ευρώ.

Εξελίξεις αναμένονται όσον αφορά τον διαγωνισμό για την κατασκευή του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική, προϋπολογισμού περίπου 86 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, με ΦΠΑ στα 106 εκατ.), που περιλαμβάνει και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης.

Το έργο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της Α’ Φάσης της Διαγωνιστικής Διαδικασίας και αμέσως μετά, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ, θα δημοπρατηθεί η Β’ Φάση της Διαγωνιστικής Διαδικασίας. Κατά τους αρμόδιους φορείς, η σκοπιμότητα του έργου αφορά την ύδρευση των Δημοτικών Ενοτήτων Πολυγύρου και Ορμύλιας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αγ. Μάμαντα και Νέας Ποτίδαιας της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας και την Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων της Δημοτικής Ενότητας Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη.

Με το έργο θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής, θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και θα εξασφαλιστεί η άρδευση 24.000 στρεμμάτων. Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος της περιοχής της Χαλκιδικής σε πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιοτικής κατάστασης πόσιμου νερού και στη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων αποθήκευσης νερού και δημιουργία νέων.

Υπενθυμίζεται ότι για το έργο είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τρεις κοινοπραξίες: α) Ένωση Προσώπων ΓΕΚ Τέρνα - Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, β) Ένωση Εταιρειών Intrakat - Suez Εau France S.A.S. – ΕΥΑΘ Υπηρεσίες Α.Ε., γ) Άκτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. Τέλος, ένα ακόμα εμβληματικό έργο το οποίο μπαίνει σε φάση δημοπράτησης είναι τα "Έργα Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού Π.Ε. Χανίων Κρήτης", προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ

Το έργο θα εξυπηρετήσει αρδευτικούς σκοπούς για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, όπως η υψηλή ζώνη Πλατανιά και η Δυτική Κίσαμος. Θα εξοικονομήσει νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων, και θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των εκτάσεων της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη ποταμού. Επιπλέον, έχει και σημαντική περιβαλλοντική διάσταση, με την ανάσχεση του φαινομένου ερημοποίησης λόγω υφαλμύρινσης των αντλούμενων υδάτων στα Φαλάσσαρνα, καθώς και τη μείωση των πιέσεων σε σημαντικούς υπόγειους υδροφορείς, όπως αυτός του Κολενίου.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει 21 διαγωνισμούς για φράγματα και αρδευτικά έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόσφατα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε τα πρώτα οκτώ έργα (φράγματα, δίκτυα, οδοποιία και συνοδά έργα), συνολικού κόστους κατασκευής 642 εκατ. ευρώ.

Το κόστος των οκτώ έργων αυξάνεται στα 1,6 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθούν οι δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας, που θα καλύπτονται μέσω πληρωμών διαθεσιμότητας για τα 25 χρόνια που θα διαρκέσει η σύμβαση ΣΔΙΤ. Το πρόγραμμα των 21 φραγμάτων είχε παρουσιαστεί σε εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον περασμένο Νοέμβριο. Στα πρώτα οκτώ έργα περιλαμβάνεται το αρδευτικό έργο Νέστου στην Ξάνθη, κόστους κατασκευής 203 εκατ. ευρώ, που θα καλύπτει περίπου 200.000 στρέμματα σε πλήρη ανάπτυξη.

Περιλαμβάνεται και το έργο για τα δίκτυα ύδρευσης του Ταυρωπού στα Τρίκαλα ύψους 129 εκατ. ευρώ, όπως και το φράγμα Μιναγιώτικο στη Μεσσηνία με κόστος 117 εκατ., η λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων στο Λασίθι (27,4 εκατ.), το φράγμα και το δίκτυο άρδευσης Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας (28 εκατ.), το αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια-Ορφανά στην Καρδίτσα (88 εκατ.), το φράγμα και αρδευτικό δίκτυο στο Μπουγάζι Δομοκού (26 εκατ. ευρώ). Τέλος, το αντίστοιχο έργο στο Λιβάδι Αράχοβας κόστους 23 εκατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου