Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Μια δεκαετία και πλέον με μηδενικά και αρνητικά επιτόκια υποτίθεται πως έχουν καταστήσει τα χρηματιστήρια... άτρωτα αλλά και ταυτοχρόνως και "φούσκες". Όπως όλοι γνωρίζουμε όμως άτρωτες "φούσκες" δεν υπάρχουν.

Στο βιβλίο του "Anatomy of a Bear Market" ο Russell Napier μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως στο ξεκίνημά του κανένας δεν πιστεύει πως έχει ξεκινήσει ένας πτωτικός κύκλος. Το ίδιο ισχύει και στην έναρξη ενός ανοδικού κύκλου...

Γράφει επίσης πως: "Κάθε χρηματοπιστωτική κρίση, αναταραχή της αγοράς, μεγάλη διόρθωση, ύφεση κ.λπ.  ξεκινά από κάποιο εξωγενές και  απρόβλεπτο γεγονός. Αυτός είναι ο λόγος που οι bear markets είναι πάντα "μοχθηρές", βάναυσες, καταστροφικές και γρήγορες.

Είναι το εξωγενές γεγονός, που συνήθως σχετίζεται με την πίστωση, που απορροφά τη ρευστότητα από την αγορά προκαλώντας πτώση των τιμών. Καθώς οι τιμές πέφτουν, οι επενδυτές πανικοβάλλονται – πωλούν σε χαμηλότερες τιμές.  Τούτο ανατροφοδοτεί τις πωλήσεις μέχρι έως ότου εξαντληθούν οι πωλήσεις.

Ενώ οι επενδυτές επιμένουν ότι οι αγορές ΔΕΝ βρίσκονται επί του παρόντος σε φούσκα, θα ήταν συνετό να θυμόμαστε ότι η ίδια πεποίθηση υπήρχε το 1999 και το 2007. Κάθε πτωτικός κύκλος λοιπόν συνήθως έχει τρεις φάσεις που μοιάζουν με αυτές του διαγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου