Κυριακή 17 Απριλίου 2022

ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΚΤ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ

Το μείγμα είναι κάπως δυσάρεστο. Μετά την πρόσφατη συνεδρίασή της η ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι «οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενταθεί». Ακόμα και οι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν πλέον σήμερα ανέλθει άνω του 2% σε ετήσια βάση, δηλαδή υπερβαίνουν τον πάγιο στόχο του 2% της ΕΚΤ. Την ίδια στιγμή «ορισμένοι παράγοντες υποδηλώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης προσεχώς».

Σε σχέση με τις τελευταίες τριμηνιαίες εκτιμήσεις της στις 10 Μαρτίου, η ΕΚΤ τώρα βλέπει πως υπάρχουν καθοδικές πιέσεις στην ανάπτυξη και ανοδικές προς τον πληθωρισμό, οι οποίες έχουν οξυνθεί ειδικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Με τον πληθωρισμό στο 7,5% τον Μάρτιο, η βασική υπόθεση της τράπεζας για μέσο πληθωρισμό στο 5,1% φέτος δείχνει ανέφικτη.

Αντιστοίχως και η δραστική πτώση των δεικτών για τις μελλοντικές τάσεις, όπως το στοιχείο των προσδοκιών στις έρευνες των Δεικτών Διευθυντών Προμηθειών ή σε εκείνες για την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και καταναλωτών, φανερώνει ότι η πρόβλεψη της ΕΚΤ για μια αύξηση της τάξεως του 3,7% στο ΑΕΠ του 2022 είναι πραγματικά υπεραισιόδοξη.

Κατά τα άλλα, η ΕΚΤ δείχνει πως είναι πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκια όχι μόνο αργότερα αλλά και πολύ λιγότερο από το αντίστοιχο της Fed. Η επικείμενη λήξη του προγράμματος αγορών καθαρών περιουσιακών στοιχείων εντός περίπου τριών μηνών θέτει ένα πιθανό πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή το πώς θα μπορούσε να αποτρέψει την υποθετική διεύρυνση της διαφοράς στις ομολογιακές αποδόσεις κατά ένα ρυθμό ή και σε επίπεδα τέτοια που για τα περισσότερα στελέχη της θα φαίνονταν υπερβολικά. 

Αν και η ΕΚΤ έχει υποσχεθεί να χρησιμοποιεί όπως πρέπει το εργαλείο της εκ νέου επένδυσης των ομολόγων της που έχουν λήξει, το να αντικαθιστά τους τίτλους μιας σταθερής αγοράς με εκείνους μιας ταραγμένης προβληματίζει ορισμένους αξιωματούχους της.Και αυτό διότι σκέφτονται ότι ίσως μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής σε περιόδους μεγάλης αναστάτωσης στις αγορές. 

Παρά ταύτα, ένα νέο εργαλείο δυνητικά θα διερρήγνυε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική, οπότε θα αποδεικνυόταν μάλλον αμφιλεγόμενο. Οι εκτιμήσεις τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό χαρακτηρίζονται υπεραισιόδοξες.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, παρέκαμψε τη σχετική ερώτηση, τονίζοντας ωστόσο ότι η τράπεζα έχει δείξει στο παρελθόν, ειδικά με το κατεπείγον πρόγραμμα της πανδημίας ΡΕΡΡ, ότι μπορεί και γρήγορα να ανταποκριθεί και ευέλικτα, εάν παραστεί ανάγκη.

Εξ ου και η δήλωσή της ότι «εμείς θα σχεδιάσουμε όποιο εργαλείο μπορεί να αποδειχθεί ευέλικτο». Κατά την εκτίμησή μας, τέλος, είναι πιθανή μια συναίνεση ανάμεσα στα «γεράκια» και τις «περιστερές» τους επόμενους μήνες, πιθανώς εγκαίρως για τη συνεδρίαση της 9ης Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου