Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

ΕΚΤΕΛΟΥΣΑΝ ΑΜΑΧΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δεν έχουν τέλος οι ιστορίες φρίκης που βλέπουν κάθε μέρα το φως της δημοσιότητας από πόλεις και χωριά στα περίχωρα του Κιέβου στην Ουκρανία. Νέοι ομαδικοί τάφοι ανακαλύπτονται καθημερινά και ο αριθμός των νεκρών αυξάνει δραματικά.

«403 άμαχοι έχουν ήδη βρεθεί νεκροί στην πόλη Μπούτσα (Bucha), 163 από αυτούς έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.  16 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, οι συγγενείς τους ανέφεραν ότι αγνοούνται».Αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος της Μπούτσα Ανατόλι Φεντορούκ στην ενημέρωση στο Ουκρανικό Κέντρο Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο.

«Έχουμε 403 πτώματα όσων δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν βάναυσα.  Οι αρμόδιες αρχές αναλαμβάνουν σχετικές διαδικασίες για την υπόθεση αυτή.  Σήμερα ξεκινήσαμε την αποκάλυψη του δεύτερου ομαδικού τάφου.  Ήδη έχουν εντοπιστεί θετικά 163 άτομα, ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι και πού διέμεναν. 

Ο αριθμός των σορών θα συνεχίσει να αυξάνεται – η αστυνομία, ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες εξετάζουν κάθε σημείο, κάθε σπίτι, στη συνέχεια βρίσκουν χώρους ταφής σε ιδιωτικούς χώρους και ανασύρουν τα πτώματα.  Ακόμα τέσσερις μικρές γειτονιές απομένουν να ελεγχθούν.  Δεκαέξι άνθρωποι δηλώθηκαν αγνοούμενοι και ήταν εκτός επικοινωνίας για μεγάλο χρονικό διάστημα» ανέφερε συγκλονισμένος ο δήμαρχος. Στην συνέντευξη Τύπου έδωσε και μια εφιαλτική εκτίμηση:

«Πιθανότατα, θα βρούμε τα σώματά τους κοντά σε οικισμούς, στα τοπικά δάση.  Οι κάτοικοι των χωριών Zdvyzhivka, Babyntsi, Lubianka που είδαν τους εχθρούς να εκδιώξουν αυτούς τους κατοίκους της Bucha από την πόλη και να τους οδηγήσουν στο δάσος, στον τόπο του μόνιμου σταθμού τους, το πιστοποιούν αυτό», είπε ο Fedoruk.

Ο Ανατόλι Φεντορούκ επιβεβαίωσε επίσης τα ευρήματα της Λιουντμίλα Ντενίσοβα, Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σχετικά με τα νέα γεγονότα 25 περιπτώσεων βιασμού γυναικών όλων των ηλικιών.  Ωστόσο, αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αναφερόμενος στην ευαισθησία του θέματος και άφησε τα θύματα να επιφυλάξουν το σχόλιο.

Την ίδια ώρα, ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευή των υποδομών ζωτικής σημασίας στην πόλη.  Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Μοούτσα σχεδιάζεται να αποκατασταθεί έως τις 17 Απριλίου. Θα επιτρέψει στο σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης να τεθεί σε λειτουργία.  Αυτή την εβδομάδα θα αποκατασταθεί και η παροχή φυσικού αερίου.

Συνολικά στην πόλη έχουν καταστραφεί 22 πολυώροφα κτίρια (2 από τα οποία δεν επισκευάζονται και θα κατεδαφιστούν) και 243 ιδιωτικές κατοικίες.  Οι έλεγχοι των υποδομών συνεχίζονται. «Από τους βαρβάρους δεν έχουν γλιτώσει ούτε ένα σπίτι ή διαμέρισμα.  Έκαναν λάφυρα, έβαλαν τα σύμβολα και τα σημάδια τους.  Ο κόσμος θα συγκλονιστεί από την αγριότητά τους», πρόσθεσε ο Fedoruk.

«Ετοιμάζουμε την πόλη για μια ειρηνική ζωή και την επιστροφή των πολιτών», πρόσθεσε ο δήμαρχος.  Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι μετά τις 17 Απριλίου θα είναι δυνατό να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιστροφής των εκτοπισθέντων.  Σύμφωνα με τον δήμαρχο, αστυνομία και εθελοντές ελέγχουν την κατάσταση στην πόλη. Οι πιο επικίνδυνες τοποθεσίες είναι πλέον τα δάση και οι δασώδεις εκτάσεις.  Ο Fedoruk προειδοποιεί τους ντόπιους να μην περπατούν στο δάσος. 

«Τεράστιες περιοχές όπου είχε αναπτυχθεί το ρωσικό πυροβολικό, όπου τανκς και άλλα όπλα χτυπήθηκαν μεταξύ Bucha, Mirotsky, Nemishaieve, Vorzel και στην περιοχή Blystavytsia και Zvizhivka-Babintsy.  Αυτά τα μέρη είναι επιβαρυμένα.  Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος στα δάση, στις δασικές ζώνες, στα σημεία όπου βρίσκονταν οι Ρώσοι εισβολείς», πρόσθεσε ο Fedoruk.

Όπως είχαν επισημάνει κάτοικοι – αυτόπτες μάρτυρες από την Μπούτσα και την Μπούζοβα«Ρώσοι στρατιώτες σκότωναν αμάχους, που προσπαθούσαν να ξεφύγουν με τα αυτοκίνητα τους από τις περιοχές που βομβαρδίζονταν. Χτύπησαν αυτοκίνητα που έβγαιναν από τις πόλεις στην εθνική οδό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου