Ο Αμερικανός πρέσβης υπογραμμίζει τη «φανταστική πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα όσον αφορά τις σχέσεις της με όλες τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, όλα τα Δυτικά Βαλκάνια». Όπως λέει, μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος των επαφών της κ. Νούλαντ στην Ελλάδα είχαν να κάνουν με το πώς «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί και να εξασφαλίσουμε ότι όλες αυτές οι χώρες θα συνεχίσουν να κινούνται προς την ένταξη στην ΕΕ και εάν επιλέξουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ για όσες δεν είναι ακόμη μέλη».
Οι βάσεις της
προσέγγισης των 2 πλευρών είχαν τεθεί για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
του Λουξεμβούργου, τον Απρίλιο του 1997. Τότε έγινε αναφορά στις
δεσμεύσεις που θα έπρεπε να υλοποιήσει η κάθε χώρα για να αναπτύξει τις σχέσεις
της με την ΕΕ, με γνώμονα την υλοποίηση των λεγόμενων κριτηρίων της Κοπεγχάγης
και στη βάση μιας Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, η διαμόρφωση της
οποίας ολοκληρώθηκε το 1999.
Εν συνεχεία, όπως προαναφέρεται, στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης στις 19 και 20 Ιουνίου του 2003 επιβεβαιώθηκε η ενταξιακή προοπτική των χωρών της περιοχής μέσα από τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης». Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2006 τονίστηκε η ανάγκη για την τήρηση των κριτηρίων ένταξης από την πλευρά των κρατών όπως και της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, ως μοχλών για την ομαλή ενσωμάτωσή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και τον περασμένο Φεβρουάριο του 2018.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη νέα στρατηγική της Ένωσης για την ενταξιακή προοπτική των χωρών της περιοχής, με βασικούς άξονες την ενισχυμένη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, την προστασία του κράτους δικαίου και τη διεύρυνση της ενεργειακής ένωσης. Και τις παραμονές της Συνόδου της Σόφιας η Κομισιόν προχώρησε στην πρόταση προς το Συμβούλιο των χωρών μελών της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στις οποίες είχε απλώς δοθεί η ιδιότητα του υποψήφιου κράτους μέλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου