Κυριακή 10 Απριλίου 2022

ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝ ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, κατά τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ένα πράγμα που έκανε ήταν να δώσει «ενέργεια στη συμμαχία του ΝΑΤΟ όσο τίποτα άλλο όπως η πτώση του τείχους του Βερολίνου», ενώ έδειξε και το πάθος των Ουκρανών για το ευρωπαϊκό τους μέλλον. «Για τους Ουκρανούς, αν υπήρχε νωρίτερα μια συζήτηση για το πού βρίσκεται το στρατηγικό μέλλον, αυτή η συζήτηση έχει τελειώσει. Όλοι στη χώρα είναι ενωμένοι στην άποψη ότι θέλουν να είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλουν να είναι μέρος του ΝΑΤΟ ή τουλάχιστον της ευρωπαϊκής κοινότητας ασφάλειας και δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με έναν ρωσικό, ευρασιατικό κόσμο που προσπαθεί να προπαγανδίσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν», επισημαίνει ο κ. Πάιατ και παρόλο, όπως τονίζει δεν είναι ούτε Ευρωπαίος ούτε ανήκει στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, εκτιμά πως θα ήταν μια «φανταστική ευκαιρία» για την Ευρώπη να έχει αυτή την τεράστια χώρα με όλους τους πόρους της. Όλους τους σχετικά νέους ανθρώπους της, όλο το γεωργικό της δυναμικό. 

«Όλα αυτά είναι ένα τεράστιο θετικό για την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό εγχείρημα», υπογραμμίζει. Εξαίρει δε τη στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό. Ο Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος αποχωρεί σε λιγότερο από έναν μήνα από την Ελλάδα ως ο μακροβιότερος Αμερικανός πρέσβης στην ιστορία, δεν παραλείπει, για μια ακόμη φορά, να αναφερθεί τις ομορφιές της χώρας και δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την ομάδα που αφήνει πίσω του αλλά και για τη σημαντική πρόοδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων όλα αυτά τα χρόνια, με μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως ο Στρατηγικός Διάλογος, η πρωτοβουλία 3+1, η νέα διευρυμένη αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, οι επενδύσεις αλλά και οι δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου