Τρίτη 12 Απριλίου 2022

ΕΚΛΗΘΗ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ Ο ΑΦΓΑΝΟΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Το Ιράν κάλεσε σήμερα τον Αφγανό επιτετραμμένο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη βία που σημειώθηκε χθες στο προξενείο του στη Χεράτ και ανακοίνωσε το κλείσιμο των διπλωματικών αντιπροσωπειών του στο Αφγανιστάν μέχρι νεωτέρας. Δεκάδες Αφγανοί φώναξαν χθες, Δευτέρα, "Θάνατος στο Ιράν" μπροστά στο ιρανικό προξενείο στη Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Έκαψαν επίσης μια ιρανική σημαία, έσπασαν κάμερες βιντεοεπιτήρησης του κτιρίου και πέταξαν πέτρες.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για το περιεχόμενο βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μεταδόθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και έδειχναν άνδρες που εμφανίζονται ως Ιρανοί συνοριοφύλακες και πλήθη Ιρανών να χτυπούν Αφγανούς πρόσφυγες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, η πρεσβεία του Ιράν στην Καμπούλ τέθηκε επίσης στο στόχαστρο των διαδηλωτών. Το ΥΠΕΞ "κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της πρεσβείας του Αφγανιστάν στην Τεχεράνη προκειμένου να διαμαρτυρηθεί σθεναρά για τις επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας του Ιράν στην Καμπούλ και του γενικού προξενείου στη Χεράτ", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η πρεσβεία και τα προξενικά τμήματα στο Αφγανιστάν "ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους μέχρι νεωτέρας προκειμένου να εξασφαλίσουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους", προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Η αυθεντικότητα των βίντεο που δείχνουν αυτό που εμφανίζεται ως βία εναντίον Αφγανών προσφύγων στο Ιράν δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. 

Δεν είναι δυνατό επίσης να γίνει γνωστό πότε γυρίστηκαν. Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε την Κυριακή, η ιρανική πρεσβεία στην Καμπούλ τα χαρακτήρισε "αβάσιμα". Οι ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον περασμένο Αύγουστο, και το Ιράν, που μοιράζεται σύνορα 900 χλμ. με το Αφγανιστάν, δεν έχει αναγνωρίσει την κυβέρνησή τους.

Χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν κάθε μέρα να εισέλθουν στο Ιράν σε αναζήτηση εργασίας, ή σε μια απόπειρα να φθάσουν στην Ευρώπη με την ελπίδα να αποκτήσουν άσυλο εκεί. Πάνω από πέντε εκατομμύρια Αφγανοί, με ή χωρίς χαρτιά, ζουν στο Ιράν, μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο τον Ιρανό ΥΠΕΞ Αμιραμπντολαχιάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου