Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

"ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΩΦΩΝ" Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΜΠΟΡΕΛ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ως "διάλογο κωφών", θέτοντας υπό αμφιβολία το κατά πόσο το Πεκίνο θα συνεργαστεί με την ΕΕ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

"Η Κίνα θέλησε να παραμερίσει τις διαφορές μας για την Ουκρανία", δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος συμμετείχε με Ευρωπαίους ηγέτες στις συνομιλίες με τον πρόεδρο Σι την περασμένη εβδομάδα."Δεν ήθελαν να μιλήσουν για την Ουκρανία. Δεν ήθελαν να μιλήσουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα θέματα, και αντ' αυτού εστίασαν σε θετικά πράγματα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χτες, Τρίτη, ο κ. Μπορέλ ανέφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι "η ευρωπαϊκή πλευρά κατέστησε σαφές πώς ένας τέτοιος κατακερματισμός δεν είναι εφικτός, δεν είναι αποδεκτός", εξηγώντας ότι "για εμάς ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια καθοριστική στιγμή σχετικά με το αν ζούμε σε έναν κόσμο ο οποίος διέπεται από κανόνες ή από τη δύναμη".

Χαρακτηριστικό της απόστασης των δύο πλευρών, είναι η άποψη που εκφράστηκε από την Κίνα για τη σύνοδο κορυφής της 1ης Απριλίου μεταξύ προέδρου Σι, της επικεφαλής της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ. Όπως ανέφερε κινεζική ανακοίνωση, η ΕΕ "εξέφρασε την επιθυμία της για ειλικρινείς ανταλλαγές με την Κίνα προκειμένου να διατηρηθεί η καλή δυναμική των σχέσεων ΕΕ-Κίνας".

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν επέμεινε σήμερα ότι οι συνομιλίες ήταν "εξαιρετικά επιτυχημένες" και ότι οι απόψεις Μπορέλ "δεν βασίζονται σε γεγονότα". "Αυτό που πρέπει να κάνει η ΕΕ είναι να επιτείνει τη συναίνεση και το πνεύμα της συνάντησης των ηγετών Κίνας και ΕΕ για την προώθηση των διμερών σχέσεων, αντί να κάνει ανεύθυνες παρατηρήσεις", πρόσθεσε ο κ. Ζάο.

Σημειώνεται ότι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είχε αναφέρει για τις συζητήσεις ότι οι Βρυξέλλες περιμένουν από το Πεκίνο "τουλάχιστον να κάνει τα πάντα προκειμένου να μην παρέμβει με κανένα τρόπο" στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ κατά της Μόσχας. Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι "καλέσαμε την Κίνα να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου".

Η Κίνα έχει δεχθεί πιέσεις από τις ΗΠΑ άλλες πλευρές να υιοθετήσει ξεκάθαρη θέση κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς οι Κινέζοι διπλωμάτες και τα κρατικά ΜΜΕ της χώρας υποβαθμίζουν τις απώλειες αμάχων, ενώ παρουσιάζουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως θύμα του επεκτατισμού του ΝΑΤΟ.

Επίσης, ενώ έχει μιλήσει με βασικούς παράγοντες της διαμάχης, συμπεριλαμβανομένου του Βλ. Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος Σι προς ώρας δεν έχει επικοινωνήσει με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Σι είπε στη σύνοδο κορυφής ότι η τρέχουσα κατάσταση ενέχει τον κίνδυνο να διαγραφούν τα οφέλη της παγκόσμιας οικονομικής συνεργασίας και ότι το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα αποτρέψουν τη μετάδοση της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου