Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

11 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗ ΝΤΝΙΠΡΟΠΕΤΡΟΦΣΚ

Βομβαρδισμοί της Ρωσίας στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ της κεντρικής Ουκρανίας στοίχισαν τη ζωή σε 11 ανθρώπους, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, αναθεωρώντας προς τα κάτω τον απολογισμό που είχε δώσει αρχικά, ο οποίος έκανε λόγο για 21 θύματα.

Ένδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή της Νικόπολης και άλλοι 10 στην πόλη Μάργανετς, ανέφερε αρχικά ο αξιωματούχος μέσω της πλατφόρμας Telegram. Ωστόσο, με νεότερη ανάρτησή του διευκρίνισε ότι οι νεκροί είναι 11 συνολικά, χωρίς να εξηγήσει ποια από τις πρώτες πληροφορίες ήταν ανακριβής.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στο διάγγελμά του χθες βράδυ ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία δεν θα τελειώσει προτού η χερσόνησος της Κριμαίας, στη Μαύρη Θάλασσα, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, απελευθερωθεί.«Η Κριμαία είναι ουκρανική και δεν θα την εγκαταλείψουμε ποτέ», είπε.

«Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας δεν μπορεί να είναι ασφαλής όσο η Κριμαία είναι κατεχόμενη. Δεν θα υπάρξει σταθερή και διαρκής ειρήνη σε πολλές χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο όσο η Ρωσία είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τη χερσόνησό μας ως στρατιωτική βάση της».

«Αυτός ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας και ολόκληρης της ελεύθερης Ευρώπης άρχισε με την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει με την Κριμαία — με την απελευθέρωσή της», επέμεινε ο κ. Ζελένσκι.

Νωρίτερα χθες, σημειώθηκαν εκρήξεις σε ρωσική στρατιωτική βάση στην Κριμαία. Οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για ανάφλεξη πυρομαχικών σε αποθήκη, με τον απολογισμό των θυμάτων που έδωσαν να κάνει λόγο για έναν νεκρό και πέντε τραυματίες. Το Κίεβο «φυσικά δεν αναλαμβάνει» την ευθύνη για την έκρηξη, «τι σχέση έχουμε εμείς;»,είπε ο Μιχάιλο Πόντολιακ, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, μολονότι η εφημερίδα New York Times έκανε λόγο στην ηλεκτρονική της έκδοση για ουκρανική επίθεση με απροσδιόριστο όπλο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσει τους βομβαρδισμούς με πυροβολικό του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη Ζαπορίζια, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Η Ρωσία ζήτησε χθες Τρίτη να τεθεί το θέμα στη συνεδρίαση του ΣΑ αύριο Πέμπτη στη Νέα Υόρκη. Το δεκαπενταμελές κορυφαίο όργανο του οργανισμού θα ενημερωθεί από τον Ραφαέλ Γκρόσι, τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), για την κατάσταση στον σταθμό.

Το εργοστάσιο —το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη— στην περιφέρεια Ενερχοντάρ βομβαρδίστηκε επανειλημμένα το σαββατοκύριακο και υπέστη ζημιές, αλλά οι κρίσιμης σημασίας υποδομές του πιστεύεται ότι είναι άθικτες. Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις εναντίον του σταθμού, που βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων από τον Μάρτιο.

Ο Γεβγκένι Μπαλίτσκι, ο επικεφαλής των φιλορωσικών αρχών της περιφέρειας, είπε ότι οι αντιαεροπορικές άμυνες γύρω από το εργοστάσιο θα ενισχυθούν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εγκαταστάσεις λειτουργούν κανονικά και καλώδια που υπέστησαν ζημιές αποκαταστάθηκαν.

Ο επικεφαλής της Energoatom, της ουκρανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, ο Πέτρο Κότιν, προειδοποίησε χθες ότι υπάρχει «πολύ υψηλός» κίνδυνος στο εργοστάσιο, που το Κίεβο θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του πριν από τον χειμώνα.Ο κ. Κότιν υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ότι η Ρωσία θέλει να αποσυνδέσει τον σταθμό από το ουκρανικό δίκτυο ενέργειας και να το συνδέσει στο δικό της.

Το εργοστάσιο, που διαθέτει έξι αντιδραστήρες, συνεισέφερε το 20-21% του ουκρανικού ενεργειακού μείγματος πριν από τον πόλεμο. Χρειάζεται επειγόντως επισκευές, σύμφωνα με τον κ. Κότιν. «Πρέπει επειγόντως να διώξουμε τους Ρώσους από εκεί», πρόσθεσε.

Στην εγκατάσταση βρίσκονται περίπου 500 ρώσοι στρατιωτικοί με βαριά οχήματα, χρησιμοποιούν τον σταθμό ως βάση, είπε. Χαρακτήρισε την καλύτερη λύση την απόσυρση των στρατιωτικών και των βαρέων όπλων και την παράδοση του σταθμού στον έλεγχο του Κιέβου. Είπε ακόμη πως θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εκεί κυανόκρανοι για να εγγυώνται την ασφάλεια του εργοστασίου.

Προειδοποίησε ωστόσο πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας αν επιθεωρητές του ΔΟΑΕ αποφασιστεί να πάνε στη Ζαπορίζια για να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις. Την ευθύνη για οποιαδήποτε τέτοια επίσκεψη πρέπει να την έχει ο ΟΗΕ, είπε.

Κατά τον κ. Κότιν, οβίδες έπεσαν κοντά σε δεξαμενές αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου — υπάρχουν 174 τέτοιες, με εξαιρετικά ραδιενεργό υλικό. Αν χτυπηθούν απειλείται καταστροφή. «Θα έχουμε σύννεφο ραδιενέργειας και μετά θα αποφασίσει ο καιρός (...) πού θα πάει», δήλωσε. «Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου