Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ-ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ 80%

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αιφνιδίασε τις αγορές προχωρώντας σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης, παρά τον πληθωρισμό που τρέχει αχαλίνωτος στη χώρα κοντά στο 80%.

Ειδικότερα, το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας που ήταν στο 14% τους τελευταίους επτά μήνες μειώθηκε στο 13%, ακολουθώντας εντελώς αντίθετη πορεία με εκείνη που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο για να τιθασεύουν τον - εξαιρετικά χαμηλότερο - πληθωρισμό. 

Στην Τουρκία, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο αυξήθηκε στο 79,6% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, αλλά και τη μακροχρόνια ανορθόδοξη - όπως τη χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι αναλυτές - στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική.

Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις η τουρκική σημείωσε απότομη βουτιά 0,76% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στο 1 προς 18,07 του αμερικανικού νομίσματος. Αντίστοιχα, στην αγορά της χώρας, ο δείκτης BIST στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέγραψε τα κέρδη που σημείωνε και υποχώρησε στο -0,8%.

"Είναι σημαντικό να παραμείνουν υποστηρικτικές οι χρηματοοικονομικές συνθήκες για να διατηρηθεί η δυναμική ανάπτυξης στη βιομηχανική παραγωγή και οι θετικές τάσεις στην απασχόληση, σε μια περίοδο αυξανόμενων αβεβαιοτήτων για την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς και των κλιμακούμενων γεωπολιτικών κινδύνων", αναφέρει στην απόφασή της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 21 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούσαν όλοι ότι η κεντρική τράπεζα θα άφηνε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς της στο 14% για όγδοο μήνα.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η ξαφνική επιστροφή στη νομισματικής τόνωσης λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις εκλογές στη χώρα δείχνει την αποφασιστικότητα των τουρκικών αρχών ακολουθήσουν την υπόσχεση του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούνιο ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν. 

Η αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας κατά 10 δισ. δολάρια σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, μετά από μεταφορές χρημάτων από τη Ρωσία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού, ενδεχομένως να ενίσχυσε την πεποίθηση της κεντρικής τράπεζας ότι μπορεί να αντέξει τις πιέσεις, ιδίως καθώς οι υπεύθυνοι της αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί σύντομα.

"Προφανώς, η αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας τον τελευταίο μήνα την ενθάρρυνε να μειώσει τα επιτόκια", δήλωσε στο Bloomberg ο Per Hammarlund, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών της SEB AB, μετά την απόφαση.

"Δεδομένου του ευνοϊκότερου παγκόσμιου περιβάλλοντος σε σύγκριση με νωρίτερα φέτος - δηλαδή της πτώσης των προσδοκιών για τα επιτόκια - και των εισροών κεφαλαίων στην Τουρκία από τη Ρωσία, η μείωση των επιτοκίων δεν αναμένεται να προκαλέσει άμεσα κρίση εμπιστοσύνης στη λίρα. Ωστόσο, με τον πληθωρισμό να αναμένεται ότι θα αυξηθεί ξανά τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, η λίρα θα βρεθεί σε ανώμαλο δρόμο", προσθέτει ο Hammarlund.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου