Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ ΤΟ ΡΑΛΙ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ομολόγων της, που βλέπουν στην πρόσφατη ανάκαμψη των μετοχών bear market rally και αναμένουν νέα βουτιά, η JPMorgan διατηρεί τη θετική της στάση εκτιμώντας ότι η τρέχουσα ανοδική αντίδραση έχει μεγαλύτερα περιθώρια έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η τρέχουσα ανάκαμψη των μετοχών ανάπτυξης (growth) * που έδωσε σύνθημα αντεπίθεσης στην αγορά δεν έχει λόγο να διακοπεί, και για αυτό άλλωστε δίνει σύσταση overweight στους εν λόγω τίτλους στη σύνθεση χαρτοφυλακίων.

Προκειμένου να ακολουθήσουν όμως και οι εταιρείες αξίας (value), δίνοντας επιπλέον ώθηση για περαιτέρω ράλι στις μετοχικές αξίες, θα πρέπει να εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σημείωμα της JPMorgan ο αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας, Mislav Matejka, "πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη στους αναπτυξιακούς τίτλους έχει κάποια παραπάνω περιθώρια, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων είναι πιθανό να παραμείνουν σταθερές".

Σύμφωνα με τον ίδιο άλλωστε, η πρόσφατη πτώση στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών τίτλων κατά 100 μονάδες βάσης ήταν ο καταλύτης για την ανάκαμψη των μετοχών ανάπτυξης.

Ο λόγος δε που οι τα ομόλογα δεν αναμένεται να ενισχυθούν αποφασιστικά το επόμενο διάστημα, είναι ότι έχει περιοριστεί πλέον η απόκλιση μεταξύ των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και των αποδόσεων τους. "Αυτό θα πιέσει τις αποδόσεις των ομολόγων βραχυπρόθεσμα", επισημαίνει η JPMorgan.

Για να υπεραποδώσουν όμως οι μετοχές αξίας έναντι των αναπτυξιακών, θα πρέπει θα χρειαστεί να εκπληρωθούν 3 προϋποθέσεις, σύμφωνα με το σημείωμα της αμερικανικής τράπεζας.

1. Επαναφορά της καμπύλης των ομολόγων

"Η καμπύλη απόδοσης των 10ετών ΗΠΑ σε σχέση με τα 2ετη είναι πλήρως αντεστραμμένη προς το παρόν. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να επιστρέψει κανείς στους τίτλους αξίας προτού αρχίσει να επανέρχεται η καμπύλη απόδοσης", επισημαίνει ο Matejka.

"Η φυσική πορεία της καμπύλης συνήθως είναι προαπαιτούμενο ώστε για να ηγηθούν ορισμένοι τομείς αξίας, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών", προσθέτει.

Σημειώνεται ότι οι μακροπρόθεσμοι τίτλοι είθισται να προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τους πιο βραχυπρόθεσμους, κάτι που δεν συμβαίνει την παρούσα περίοδο με το διετές ΗΠΑ έχει μεγαλύτερη απόδοση από του 10ετούς τίτλου, οδηγώντας στη λεγόμενη "αντιστροφή της καμπύλης". 

2. Ισχυρά οοικονομικά δεδομένα

"Τα ισχυρά μακροοικονομικά δεδομένα ευνοούν γενικά τους κλάδους αξίας, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών", επισημαίνει ο Matejka, Ωστόσο, ο ίδιος προσθέτει ότι "δεν βλέπουμε τα οικονομικά δεδομένα να βελτιώνονται πριν από το τέταρτο τρίμηνο".

3. Στιβαρή δυναμική στην Κίνα

"Χρειάζεται να δούμε πιο ισχυρή δυναμική στην Κίνα, καθώς οι περισσότεροι κλάδοι αξίας συνδέονται με την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Η κυκλοφορία χρήματος στη χώρα (M1) και η ροή της τραπεζικής πίστωσης έχουν ενισχυθεί, αλλά αυτό δεν έχει μεταφραστεί ακόμα σε καλύτερους PMI", γράφει ο Matejka. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν μάλιστα ότι η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας παρουσίασε απροσδόκητη επιβράδυνση τον Ιούλιο.

Χωρίς ενδείξεις προς ώρας ότι οι παραπάνω τρεις παράγοντες θα μεταβληθούν  σύντομα, η JPMorgan σημειώνει ότι δεν είναι ώρα να αφήσουμε τις μετοχές ανάπτυξης, καθώς οι εν λόγω κλάδοι έχουν περιθώρια για μεγαλύτερη ανοδική πορεία έως το τέλος του έτους και μπορούν να οδηγήσουν τη χρηματιστηριακή αγορά υψηλότερα.

Στην περίπτωση όμως που οι μετοχές αξίας ανακτήσουν το προβάδισμα έναντι των μετοχών ανάπτυξης, αυτό δεν θα σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα οδηγηθεί σε νέα πτώση - όπως συνέβη φέτος όταν οι αποδόσεις των εν λόγω κλάδων υπεραπέδωσαν κατά το sell-off του πρώτου εξαμήνου. Αντίθετα, η JPMorgan βλέπει τη δυνατότητα να υπεραποδώσουν οι μετοχές αξίας ξεπερνώντας τις αναπτυξιακές στην περίπτωση μιας ευρύτερα ανοδικής κίνησης της αγοράς.

"Πιστεύουμε ότι το προβάδισμα των μετοχών αξίας σε μια bear market συνιστά περισσότερο ανωμαλία παρά κανόνα... Αν η οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά προς το τέλος του έτους, οι μετοχές αξίας θα μπορούσαν να ηγηθούν και πάλι, αλλά αυτή τη φορά σε ένα ευρύτερο ράλι της αγοράς", καταλήγει ο αναλυτής της JPMorgan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου