Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Η ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ 65 CD ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!


Τη μισή Ελλάδα κρατάει στα χέρια του το ΣΔΟΕ, όπως αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Ο Στέλιος Στασινόπουλος επιβεβαίωσε πληροφορίες για την ύπαρξη 65 CD που υπάρχουν για θέματα ελέγχου σχετικά με φοροδιαφυγή στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και στους οικονομικούς εισαγγελείς με στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων. «Είναι στοιχεία που τα είχε ζητήσει ο προκάτοχός μου (σ.σ.: o Γιάννης Διώτης). Στα CD αυτά είναι η μισή Ελλάδα. Δεν μπορεί να ελεγχθεί η μισή Ελλάδα. 

Πιστεύω ότι ο τότε διευθυντής και o γραμματέας που ζήτησαν τα CD το έκαναν για να βοηθήσουν σε άλλους ελέγχους που έκαναν και όχι για να ελεγχθούν αυτοτελώς» είπε αρχικά ο κ. Στασινόπουλος, εξηγώντας ότι οι 65 λίστες περιλαμβάνουν φυσικά και νομικά πρόσωπα διαχωρισμένα με διαφορετικές παραμέτρους, όπως για παράδειγμα εάν έχουν πάρει δάνεια άνω των 100.000 ευρώ. Στη συνέχεια ο κ. Στασινόπουλος, κάνοντας εύκολες διαπιστώσεις και κωμικοτραγικές περιγραφές, άφησε να εννοηθεί ότι τα στοιχεία ενδεχομένως αποκαλύψουν φοροδιαφυγή και υποστήριξε ότι επί δικής του ηγεσίας συστήθηκε επιτροπή προκειμένου να διερευνήσει το περιεχόμενο των CD.

«Από τον Μάιο υπάρχει νόμος που λέει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε φορολογικό έλεγχο, γι' αυτό και πρέπει να γίνει η έρευνά τους στις εφορίες. Οι οικονομικοί εισαγγελείς έκριναν ότι πρέπει να ενημερωθούν και τους στείλαμε όλα τα CD. Αν κρίνουν ότι σε συνεργασία μαζί τους πρέπει να ερευνηθούν, αυτό θα γίνει» είπε ο κ. Στασινόπουλος. Από εκεί και πέρα, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους βουλευτές και η εικόνα που έδωσε ο κ. Στασινόπουλος για την πρόοδο του ελέγχου της «λίστας Λαγκάρντ», αποδεικνύοντας ότι προχωράει με ρυθμούς χελώνας. Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία βρίσκονται στα χέρια του ΣΔΟΕ εδώ και 15 μήνες, δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο. 

Από τους 2.061 λογαριασμούς της λίστας έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 1.700 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από αυτά σε 919 περιπτώσεις εμφανίζονται μηδενικά ποσά ενώ 205 άτομα φαίνεται να καλύπτουν τις καταθέσεις από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Για τις υπόλοιπες, περίπου 550 περιπτώσεις, έχουν δοθεί 266 εντολές ελέγχου, από τις οποίες μόνο οι 155 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ αίσθηση προκαλεί ότι ακριβώς τα ίδια στοιχεία είχε δώσει πριν από μήνες και ο κ. Στουρνάρας. Συνολικά, πάντως, ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί μόνο για έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου, με τη συνολική αποκρυβείσα περιουσία να φτάνει τα 10.000.000 ευρώ. 

Ακούγοντας τον κ. Στασινόπουλο να μη δίνει σαφείς απαντήσεις για τον λογαριασμό των 562.000.000 ευρώ αλλά και -«καταπίνοντας τη γλώσσα του» στις σχετικές ερωτήσεις- να υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει για την ύπαρξη πολιτικών προσώπων στη λίστα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου ξέσπασε: «Δεν είναι δυνατόν να λέτε τέτοια πράγματα, όταν στη λίστα υπάρχει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Παπασταύρου, ο οποίος με τη στήριξη κάποιων προαλείφεται και για υπουργός Οικονομικών. Δεν ήταν μέσα στη λίστα ο κ. Παπαντωνίου και ο κ. Βουλγαράκης; Τι μας λέτε τώρα;» είπε χαρακτηριστικά στον αποσβολωμένο κ. Στασινόπουλο...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου