Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΣΚΙ

«Αλήθεια, πού ζει το υπουργείο Παιδείας;» Αφορμή για το εύλογο ερώτημα ήταν ένα εξωφρενικό αίτημα που υποβλήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων για την καθιέρωση της «λευκής εβδομάδας». Αν θεσμοθετηθεί, τότε τα σχολεία θα κλείνουν την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας, οι ξενοδόχοι θα κάνουν ειδικές χαμηλές τιμές για την ελληνική οικογένεια και οι εξαθλιωμένοι πολίτες θα μπορούν με την ησυχία τους να πηγαίνουν για... σκι. Οι εκπαιδευτικοί, δικαίως, αντέδρασαν και σχολίασαν ότι «δεν είναι δυνατόν να παρεμβαίνουν στη διδακτική διαδικασία οι ξενοδόχοι καθορίζοντας τη διάρκεια του σχολικού έτους». 

Είναι στ' αλήθεια άξια σχολιασμού η ελαφρότητα της προσέγγισης του εκπαιδευτικού ζητήματος από το αρμόδιο υπουργείο. Σ' ένα περιβάλλον που απαξιώνει καθημερινά τον ρόλο και υποβαθμίζει το επίπεδο της ζωής των παιδαγωγών και των μαθητών, υπάρχουν άνθρωποι που αγχώνονται για τον χειμερινό εσωτερικό τουρισμό και επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τα σχολεία, τη διδακτέα ύλη και τους... μαθητές ως εργαλεία συντήρησης και ανάπτυξης των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας. Οι υπεύθυνοι, αντί να μεριμνήσουν να υπάρχουν επαρκής θέρμανση στις σχολικές αίθουσες, αξιοπρεπείς απολαβές στους δασκάλους και τους καθηγητές, αξιόλογο περιεχόμενο στα σχολικά βιβλία με εθνικό και θρησκευτικό προσανατολισμό, περί άλλα τυρβάζονται!

Η λογική της Αντουανέτας φαίνεται ότι παραμένει κυρίαρχη στα υψηλά δώματα της εκτελεστικής εξουσίας και η απόσταση από τις πραγματικές ανάγκες του λαού και του έθνους διαρκώς μεγαλώνει. Επίσης, είναι εξοργιστικά απρεπές και ανοίκειο να δέχεται το κράτος, έστω και να συζητά, προτάσεις που αφορούν την εκπαίδευση και έχουν ως στόχο όχι τη βελτίωσή της αλλά τις εισπράξεις των επιχειρηματιών του τουρισμού. Η εικόνα της μπανανίας και της εκποίησης οσίων και ιερών (όπως είναι το ζήτημα της Παιδείας) εμπεδώνεται καθημερινά στην αποικία του χρέους που ίδρυσε ο Γιώργος Παπανδρέου και τίποτα δεν δείχνει ικανό να σταματήσει αυτήν την κατηφόρα. Η «Χιονοκώσταινα» είναι η μνημονιακή μετάλλαξη της «Ψωροκώσταινας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου