Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΤΤ»!


Ως προαναγγελία νέων δικαστικών εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα ερμηνεύτηκε χθεσινή αναφορά του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, ο οποίος, ενημερώνοντας τη Βουλή για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αποκάλυψε στους βουλευτές ότι η ΤτΕ έχει στείλει πορίσματα και για άλλες περιπτώσεις στις εισαγγελικές Αρχές. Δεχόμενος μια σφοδρή επίθεση τόσο από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος έκανε λόγο ακόμη και για πιθανή ποινική διερεύνηση στο μέλλον και των ενεργειών Προβόπουλου, όσο και από άλλους βουλευτές, ο πρόεδρος της ΤτΕ υποστήριξε ότι η ΤτΕ έπραξε αυτό που έπρεπε να πράξει, εξηγώντας ότι είχε υπό στενή παρακολούθηση το Τ.Τ. και ενημέρωσε τις αρμόδιες Αρχές.

«Η αξιολόγηση ανήκει στις δικαστικές Αρχές» είπε επισημαίνοντας ότι η διοίκηση της ΤτΕ «συνεργάστηκε και υποβοήθησε τη Δικαιοσύνη παντοιοτρόπως». Οσον αφορά τον ρόλο της ΤτΕ υποστήριξε: «Δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης τραπεζικών δανείων και απλώς περιορίζεται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους εκ των υστέρων». Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η οιονεί πρόκληση του κ. Προβόπουλου σε βουλευτές να μη διαμορφώνουν με τις δηλώσεις τους αρνητικό κλίμα, καθώς ενδεχόμενο τρομοκράτησης των τραπεζιτών θα έχει επιζήμιες συνέπειες.

«Μεμονωμένες περιπτώσεις δεν πρέπει να αποτελούν αφορμή για σχόλια γενίκευσης που δίνουν την εσφαλμένη εντύπωση ενός σαθρού τραπεζικού συστήματος. Τέτοια σχόλια υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και ακυρώνουν τις δυνατότητες ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας» τόνισε, προσθέτοντας: «Ενδεχόμενο κλίμα φοβίας στις τάξεις των τραπεζικών στελεχών θα οδηγούσε σε εξαιρετικά επιζήμια αποτελέσματα για τη χώρα».

 Δεν προβλεπόταν

Αναφερόμενος στο χρονικό του Τ.Τ. ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο άρχισε να δίνει επιχειρηματικά δάνεια, αν και κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στην άδεια που είχε λάβει, και χωρίς να ενημερώσει τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές. Κομβικό σημείο, κατά τον κ. Προβόπουλο, ήταν ο έλεγχος της BlackRock από τον οποίο κατεδείχθη ότι τα επισφαλή επιχειρηματικά δάνεια που είχε δώσει το Τ.Τ. είχαν φτάσει το 32%. «Είναι πολύ υψηλό ποσοστό για δάνεια που δεν είχαν ωριμάσει.

Οταν ένα δάνειο γίνεται "κόκκινο", αμέσως τότε κάτι δεν πάει καλά» είπε. Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι στα τέλη του 2012 διενεργήθηκε νέος έλεγχος της ΤτΕ από τον οποίο «προέκυψαν ερωτηματικά και σκιές για τις οποίες ενημερώθηκε η Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της». Για ακόμη μία φορά, πάντως, ο κ. Προβόπουλος έδειξε απαισιόδοξος για την προθυμία των τραπεζών να δώσουν δάνεια και να ρίξουν ρευστότητα στην αγορά. Ο κεντρικός τραπεζίτης επικαλέστηκε το ότι ένα στα τρία δάνεια είναι "κόκκινο" για να πει χαρακτηριστικά: «Πώς να δώσεις νέο δάνειο, όταν δεν μπορείς να εισπράξεις το παλιό;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου