Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΠΕΡΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


Αυθαίρετες απολύσεις, μειώσεις συντάξεων, ανεργία της τάξεως του 30%, ενώ στο πολιτικό σκηνικό δεσπόζει περίτρανα η άνοδος της Χρυσής Αυγής. Αναρωτιέμαι στα πλαίσια ενός φαινομενικά δημοκρατικού πολιτεύματος, πόσα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται σε καθημερινή βάση. Αναμφισβήτητα, εγγυημένες ελευθερίες παύουν να ισχύουν καθημερινά, ενώ η σημασία της λέξης Άνθρωπος ακυρώνεται, θυσιάζεται στο βωμό της περίτρανης-ανύπαρκτης οικονομικής ανάπτυξης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα βασίζονται στην αρχή του σεβασμού του ατόμου, ενώ βασική θεώρησή τους αποτελεί πως κάθε άτομο είναι ένα ηθικό και λογικό ον που αξίζει να του φέρονται με αξιοπρέπεια.

Όλοι έχουμε γεννηθεί ίσοι και όμοιοι, όλοι έχουμε το δικαίωμα της εργασίας, των δίκαιων απολαβών, χωρίς παρενοχλήσεις, κακομεταχείριση, απειλές και αυθαίρετες απολύσεις. Αποτελούν κάποια από τα 30 δικαιώματα τα οποία καταγράφονται στην οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έγγραφο ευρύτερα αποδεκτό σχετικά με το θέμα. Μα αυτές οι εννοούμενες, οι δεδομένες ελευθερίες επαληθεύονται στην σύγχρονη Ελλάδα; Ή απλά στον αγώνα για να ξεχρεώσουμε τους δανειστές μας λησμονήσαμε την αξία Άνθρωπος, υποβιβάζοντας ταυτοχρόνως και την ποιότητα ζωής;

Τα ερωτήματα αυτά γεννιούνται εύλογα εάν λάβει κανείς υπόψη ότι οι περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν απελπισμένοι, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη φαίνεται πως οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια έχουν αυξηθεί. Ζούμε στην Ελλάδα όπου η δουλειά (όταν αυτή υπάρχει) μετατρέπεται σε δουλεία, όπου ο εργαζόμενος γίνεται είλωτας και στην κυριολεξία ξεπουλιέται όσο-όσο, όπου ανθεί το δουλεμπόριο και ο ανερχόμενος φασισμός. Ποιοι είναι αυτοί τέλος πάντων που μας επιβάλουν να ζούμε υπό αυτές τις συνθήκες το 2014; Η επαγρύπνηση, η συλλογική πορεία και η ενημέρωση σχετικά με τα ατομικά δικαιώματα του καθενός από μας, ίσως αποβούν σωτήρια για ένα καλύτερο μέλλον, έναν καλύτερο κόσμο και κίνητρα για κάθε είδους ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου