Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣΑΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ


Εδώ και 51 ημέρες η Ελλάδα βρίσκεται στο τιμόνι της Ευρώπης. Κι, όμως, αντί να μιλά και να τοποθετείται για τα όσα συμβαίνουν στην ήπειρο και στην Ένωση προτιμά να μασά (και να αναμασά δίνοντάς το τροφή στους πολίτες, σαν το σανό στα ζώα) το παραμύθι πως ασκεί την Προεδρία. Ποια είναι η θέση της Ευρώπης για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία; Η χώρα είναι μέσα στο αίμα και στη φωτιά, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις δύο ντουζίνες. Η ωμή χρήση βίας και η καταστολή, που θυμίζουν ανελεύθερο καθεστώς, συνάδουν με τα παναθρώπινα ιδανικά και τις αξίες που πρεσβεύει η Ένωση, όπως θα έγραφε σε κάποια ομιλία ο λογογράφος του Αντώνη Σαμαρά; Ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν για τη μη εφαρμογή του Συμφώνου Συνεργασίας; 

Ποια μορφή πίεσης θα ασκηθεί στον Γιανουκόβιτς; Ερωτήματα που πέφτουν άδεια στο έδαφος όπως και ο κάλυκας της σφαίρας στους δρόμους του Κιέβου. Ο κόσμος έχει αποκλείσει το κοινοβούλιο, η αντιπολίτευση ταξιδεύει στο εξωτερικό αναζητώντας συμμάχους και οι δυνάμεις ασφαλείας σκοτώνουν διαδηλωτές, πριν μαζέψουν τους δικούς τους νεκρούς. Οι τραυματίες κοντεύουν τους 300 και τα διεθνή Μέσα μόλις μετέδωσαν πως 500 στρατιώτες ετοιμάζονται να πάρουν θέσεις μάχης σε κομβικά σημεία της πρωτεύουσας. 

Κι εμείς βγάζουμε ανακοινώσεις για το που ταξιδεύει ο Βενιζέλος και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Ζάππειο. Η απάντηση είναι εύκολη. Ο διακοσμητικός ρόλος που έχει ο θεσμός της Προεδρίας (για τον οποίο όμως ξοδεύουμε υπέρογκα ποσά) βολεύει για να τον πλασάρουμε στο εσωτερικό ακροατήριο και από την άλλη δεν γεννά απαιτήσιες από τους εταίρους για δράση. Γιατί να χαλάσουμε ξανά τη συνταγή με τη Ρωσία; Ο Πούτιν συναντήθηκε ξανά με τον Σαμαρά και στα ΜΜΕ καταγράφηκη η «εξομάλυνση των σχέσεων». Γιατί να σηκώνεις μπαϊράκι, τώρα που η Gazprom σε «απειλεί» στη διαπραγμάτευση της τιμής του φυσικού αερίου; Εμείς δεν είμαστε γι αυτά.

Το πολύ-πολύ για καμιά εξαγγελία πρωτογενούς πλεονάσματος (με ασυμφωνία στο ποσό) και για δωρεάν Wi-Fi. Καλύτερα να μασάμε το παραμύθι, παρά να μιλάμε την ώρα που σκοτώνεται κόσμος καθημερινά στους δρόμους μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου