Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ (ΑΦΑΝΤΟ) ΦΑΝΗ ΛΥΓΙΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΞΕΠΛΕΝΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΡΟΜΙΚΟ ΧΡΗΜΑ


Επιφανής Ελληνοελβετός τραπεζίτης, ο Φάνης Λυγινός, επί δεκαετίες συναναστρεφόταν με υψηλούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους ως επιτυχημένος και άμεμπτος επιχειρηματίας. Είχε διασυνδέσεις και κύρος, όμως ο κρυφός άσος στο μανίκι του, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτεται σταδιακά από τις δικαστικές έρευνες για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων, ήταν η κάλυψη των ιχνών του μαύρου χρήματος.
                
Ο ρόλος του αποκαλύφθηκε μέσω των απολογιών-ποταμός του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα. Πλέον οι Ελληνες ανακριτές Διαφθοράς στρέφουν τα φώτα των ερευνών τους στον ρόλο τραπεζιτών από την Ελβετία, αφού φένεται ότι έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο στην κάλυψη των μιζών, αλλά και ότι γνωρίζουν πολλά. Δεν είναι αμελητέο στη «σκιαγράφηση» του Φάνη Λυγινού ένα περιστατικό που περιέγραψε ο Αντώνης Κάντας σε μία από τις απολογίες του:

«Σε συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Ευσταθίου (αντιπρόσωπος γερμανικής εταιρίας) στην Πλουτάρχου, κατά τη διάρκεια αυτής μπήκε στο γραφείο και ο Λυγινός, ο οποίος διέκοψε τη συνάντηση και είπε: “Πετάγομαι μέχρι τον πατέρα, δίπλα”. Ρώτησα ποιος είναι ο πατέρας και αυτός απάντησε: “Παλιός πολιτικός, καλός φίλος, αλλά άπληστος”. Οταν το 2008 τον συνάντησα εκ νέου στη Γενεύη, τον ρώτησα ποιον εννοούσε με τη φράση “ο πατέρας” και αυτός δεν αποκάλυψε το όνομά του».

Ηδη οι ανακριτές Διαφθοράς Σπύρος Γεωργουλέας και Χριστόφορος Μάρκου προέβησαν στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Φ. Λυγινού, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο προκαθορισμένο ραντεβού μαζί τους την περασμένη Δευτέρα, αλλά ούτε έδωσε σημείο ζωής τις επόμενες 48 ώρες για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων από την εταιρία Wegmann.

Καταζητούμενος πλέον, είναι αντιμέτωπος με το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα), αδίκημα με ιδιαίτερη απαξία για στέλεχος του τραπεζικού κλάδου. Την ίδια τύχη με τον Φ. Λυγινό είχε και ο πρώην αντιπρόεδρος της Wegmann Ολαφ Εσλερ, ο οποίος επίσης δεν εμφανίστηκε ενώπιον των ανακριτών και εκδόθηκε σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Και αυτή δεν είναι η μόνη ανοιχτή δικαστική εκκρεμότητα για τον Ελληνοελβετό τραπεζίτη. Σχεδόν ταυτόχρονα με την έκδοση του εντάλματος σύλληψης ένας άλλος ανακριτής Διαφθοράς, ο Γαβριήλ Μαλλής, του απέστειλε κλήση προς απολογία και πάλι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που αυτή τη φορά όμως συνδέεται με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων.

Ενώπιον του κ. Μαλλή κλήθηκε και ακόμα ένας τραπεζίτης, ο οποίος φέρεται ότι συνεργαζόταν με τον Φ. Λυγινό, όπως έχει υποστηρίξει ο Αντώνης Κάντας. Πρόκειται για τον Ελβετό Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ, ο οποίος θεωρείται ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά για τις διαδρομές του μαύρου χρήματος, καθώς φέρεται με τη σειρά του ότι συνέδραμε στον μηχανισμό νομιμοποίησης των χρημάτων που προέρχονταν από δωροδοκίες για εξοπλιστικά προγράμματα.

Μάλιστα ο Οσβαλντ έχει εμπλοκή και στο σκάνδαλο της Siemens και είχε κληθεί από τους ειδικούς εφέτες ανακριτές, ωστόσο δεν εμφανίστηκε ποτέ ενώπιόν τους. Μένει να φανεί εάν στην κλήση του κ. Μαλλή θα τηρήσει άλλη στάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου