Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (!)

 

«Δημοκρατία έχουμε!». Τάδε έφη ένας ρατσιστής της διπλανής πόρτας. Η αγαπημένη φράση όλων όσων ξεμείνουν από επιχειρήματα (ή απλά δεν τα θεωρούν απαραίτητα) εν μέσω μιας συζήτησης. Εγώ προσωπικά αδυνατώ να κατανοήσω σε τι αποσκοπεί αυτή η υπενθύμιση πολιτεύματος, όταν απλά περιμένω να ακούσω έναν αντίλογο. Συζητάς για παράδειγμα για το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων στο γάμο. 

Παραθέτεις τα επιχειρήματά σου, και σαν πολιτισμένος συνομιλιτής, περιμένεις να ακούσεις τα επιχειρήματα του απέναντί σου. Αντ’ αυτού, ακούς μία ρατσιστική έκθεση ιδεών (συνήθως όχι δικών του) και εάν τολμήσεις να αξιώσεις έστω και ένα λογικά τεκμηριωμένο επιχείρημα, πέφτει σαν βόμβα, το γνωστό «δημοκρατία έχουμε!». Επειδή νομίζω πως κάπου έχουμε χάσει το νόημα του τι εστί δημοκρατία, και τι αυτό συνεπάγεται, θα τολμήσω να παραθέσω κάποιες από τις σκέψεις μου.

Αρχικά μου φαίνεται αρκετά παράξενο που δεν έχω ακούσει ποτέ έναν άνθρωπο που έχει γνώση ενός θέματος, το κατανοεί και μπορεί να μπει σε διάλογο με έναν άλλο σκεπτόμενο άνθρωπο, να προβαίνει σε επίκληση της δημοκρατίας ώστε να δικαιολογήσει τα όσα υποστηρίζει. Αν το καλοσκεφτούμε θα δούμε πως ένας τέτοιος άνθρωπος, δε χρειάζεται να μιλήσει περί ύπαρξης της δημοκρατίας, για να συνεχιστεί ο διάλογος, αφού θεωρώντας τη δεδομένη, είναι σε θέση να προχωρήσει σε πιο ουσιώδεις δηλώσεις.

Επίσης, εντύπωση θα πρέπει να μας κάνει, το ότι στην ύπαρξη της δημοκρατίας αναφέρονται άτομα σε ρατσιστικό παραλήρημα, ή άτομα που δεν έχουν κάτι ουσιώδες να πουν, θέλοντας να μας υπενθυμίσουν το δικαίωμά τους στο να λένε ό,τι τους κατέβει, και τη δική μας υποχρέωση να το ακούμε. Δεν ξέρω πώς έχει περάσει στη συνείδηση πολλών η ουσία της δημοκρατίας, αλλά δε νομίζω πως η σημασία της έγκειται στη διεκδίκηση των ηλιθίων για δημόσιο βήμα.

Φυσικά και ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά καμία δημοκρατία δε δίνει άφεση χαζομάρας, και καμία δημοκρατία δε δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να μιλάει χωρίς να έχει κανένα απολύτως ορθό επιχείρημα. Όλοι μπορούμε να μιλάμε, αλλά κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μας καταλαβαίνει επειδή δημοκρατία έχουμε.

Και για να μη ζούμε σε πλάνη, σε καιρούς σαν αυτούς μόνο δημοκρατία δεν υπάρχει. Οπότε την επόμενη φορά που ένας από τους αγαπημένους συνανθρώπους με μυαλό σε μόνιμη άδεια άνευ αποδοχών, σας παρουσιάσει ως επιχείρημα των όσων λέει ή κάνει, το «δημοκρατία έχουμε!», πείτε του «Όχι φίλε μου, δημοκρατία είχαμε μια φορά και έναν καιρό

Βλακοκρατία έχουμε και αυτό είναι που δικαιολογεί το δικαιώμά σου να μιλάς χωρίς ίχνος κριτικής σκέψης!.Αν πάλι σας αναγκάσει να του υπενθυμίσετε εσείς τι πολίτευμα έχουμε, μάλλον ό,τι και να έχετε πει μέχρι στιγμής προωθήθηκε στο...άπειρο και ακόμα παραπέρα! Κάθε προσπάθεια για διάλογο θα είναι μη επιτυχής, οπότε και δε χρειάζεται.

Να καταλάβουμε λοιπόν, πως δημοκρατία δεν έχουμε για να μπορούμε να είμαστε στενόμυαλοι, ρατσιστές, και να μας γλείφουν τα πατουσάκια τα ανθρωπόμορφα κατώτερα όντα γύρω μας. Δημοκρατία πρέπει να έχουμε για να μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί και να ζούμε σε έναν καλύτερο κόσμο. 

Αυτοί λοιπόν που καταφεύγουν σε τέτοιες υπενθυμίσεις, καλό είναι να σκεφτούν αν τα όσα πιστεύουν έχουν θέση στη δημοκρατία. Γιατί όταν οι απόψεις σου θίγουν τη δημοκρατία του διπλανού, μάλλον άλλο είναι το πολίτευμα που εύχεσαι να είχαμε!
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου