Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ


Λοιπόν: για τις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά δύο έως τέσσερα δέκατα της μονάδας. Προϋπόθεση, όμως, γι’ αυτό, είναι να διαβάζετε την εφημερίδα Παραπολιτικά (0,2% μπροστά) ή Πρώτο Θέμα (0,4% μπροστά): Για την πρώτη εφημερίδα, η δημοσκόπηση της RASS δίνει 21,4% στη ΝΔ και 21,2% στον ΣΥΡΙΖΑ. Για το Πρώτο Θέμα, η ALCO δίνει 18,9% στη ΝΔ και 18,5% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, αν διαβάζετε Εφημερίδα των Συντακτών ή Ελευθεροτυπία, τα πράγματα αλλάζουν ριζικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ τρεις (για την πρώτη) έως δύο (για τη δεύτερη) μονάδες: Για την Εφημερίδα των Συντακτών, η Pubilc Issue δίνει 19,5% στον ΣΥΡΙΖΑ και 16,5% στη ΝΔ, ενώ, για την «Ε», η MARC δίνει 21,8% στον ΣΥΡΙΖΑ και 19,7% στη ΝΔ.

Και, μια που μπροστά μας έχουμε ευρωεκλογές, με τις εθνικές να τοποθετούνται στο άδηλο μέλλον, το Μέγκα εμφανίζεται ως νέος Σολομώντας: Μπροστά στις εκλογές του Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ (20,2% έναντι 19,5% της ΝΔ) αλλά πίσω στις εθνικές (21,2% έναντι 22,1% της ΝΔ). Η ΝΔ προηγείται στις εθνικές ακόμα κι αν διαβάζετε Πρώτο Θέμα (21,7% έναντι 21,2% του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά υστερεί, αν διαβάζεται Εφημερίδα των Συντακτών (ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 29%).

Αντίστοιχη στις δημοσκοπήσεις είναι και η τύχη του Ποταμιού. Για τις ευρωεκλογές, η RASS (Παραπολιτικά) του δίνει ένα απλόχερο 10,3% που όμως προσγειώνεται στο 5% από την P.Issue (Εφημερίδα των Συντακτών), ενώ το Μέγκα ακολουθεί τη μέση οδό και δια της GPO του δίνει ένα 8,8%. Για τις πιο μακρινές εθνικές εκλογές, η εικόνα του Ποταμιού μοιάζει πιο ισορροπημένη: 7% του δίνει η Εφημερίδα των Συντακτών, 8,5% το Μέγκα, 9,4% το Πρώτο Θέμα.

Φυσικά, στις ευρωεκλογές, υπάρχει και η αδιευκρίνιστη ψήφος: 20,1% για την RASS (Παραπολιτικά), 36,5% για την P.Issue (Εφημερίδα των Συντακτών), 13,9% για την GPO (Μέγκα), 18,6% για τη MARC (Ελευθεροτυπία).

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Τίποτα. Και οι εταιρείες κάνουν τη δουλειά τους επιστημονικά, με επαγγελματική ευσυνειδησία, και τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τις δημοσκοπήσεις με απόλυτη αντικειμενικότητα. Την κρυστάλλινη αλήθεια, όμως, θα την ξέρουμε τη νύχτα της 25ης Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου