Τρίτη 8 Απριλίου 2014

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ρώτησαν πριν καιρό σε μια εκπομπή του ΒΒC τον φυσικό και παρουσιαστή Brian Cox τη γνώμη του για την πολιτική. «Δεν υπάρχει καλύτερη πολιτική από το να επενδύσεις στην επιστήμη και τους επιστήμονες» απάντησε. «Με ένα μικρό κλάσμα των χρημάτων που ξοδεύονται σε άλλους τομείς, εμείς φέραμε την βιομηχανική επανάσταση σε αυτή τη χώρα». Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.

Πιστεύω άλλωστε ότι κάθε άρθρο που γράφω με επιστημονική θεματολογία έχει στην ουσία κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα, μιας και η επιστήμη επηρεάζει την ιστορία και τις ζωές μας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Στο Μέγαρο μουσικής πριν μερικούς μήνες είχα δώσει μια ομιλία στα πλαίσια του TEDxAcademy με ακριβώς αυτό το μήνυμα…προσπάθησα όσο πιο συνοπτικά μπορούσα να εξηγήσω γιατί η επιστήμη είναι τόσο σημαντική για την κοινωνία.

Όταν μετά ρώτησαν τον Cox γιατί δεν βλέπουμε περισσότερους επιστήμονες στην πολιτική σκηνή, είχε πει πως εφόσον ο σωστός επιστήμονας νοιάζεται για τα στοιχεία και την αλήθεια και όχι για το χάιδεμα των ψηφοφόρων, ίσως δεν μπορεί να βγει μπροστά και να γίνει δημοφιλής. Και αυτό είναι αλήθεια. Αν θες να ψηφίσεις κάποιον που θα σου πει απλά αυτό που θα σε κάνει να αισθανθείς ωραία, τότε δεν θα ξέρεις ποιον να πρωτοδιαλέξεις.

Αν όμως δεν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ψηφοφόρων, αλλά σε νοιάζει να συνομιλείς με ανθρώπους και υποψήφιους που μπορούν να βάζουν λογική και ρεαλισμό στις κουβέντες τους, να βρίσκουν νέους δρόμους, να λύνουν προβλήματα και να σχεδιάζουν ένα ελκυστικό μέλλον, τότε δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη περίπτωση από τους επιστήμονες ή τουλάχιστον τους έχοντες επιστημονική σκέψη.

Από αεριτζήδες επαγγελματίες πολιτικούς και χάιδεμα αυτιών ίσως μπούχτισες… ίσως κατάλαβες ότι μόνο σε κρίσεις οδηγούν. Γι’ αυτό και λέω ότι η επιστήμη πρέπει να είναι βασικό συστατικό της πολιτικής και οι επιστήμονες παρόντες στις πολιτικές διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου