Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΜΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ


Ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε, τελικά, από το ευρωψηφοδέλτιό του την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Τι ήταν αυτή η υποψηφιότητα; Εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της μειονότητας της Θράκης. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι δεν ήταν τέτοια και ότι εκπροσωπούσε τους Ρομά. Γιατί αποσύρθηκε η υποψηφιότητα; Η επίσημη εξήγηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «βρήκαμε υποψήφιο που εκπροσωπεί καλύτερα τη μειονότητα». Προφανώς, είναι πρόσχημα. Βρήκαν το νέο υποψήφιο μόλις προκλήθηκαν αντιδράσεις για την προηγούμενη.

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να την αποσύρει λόγω αντιδράσεων του τουρκικού προξενείου, επειδή η Σουλεϊμάν έχει εκφράσει αντιτουρκικές θέσεις. Την εξήγηση αυτή υιοθέτησαν ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Θόδωρος Πάγκαλος («ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τεμενάδες στον Ερντογάν»). Το περίεργο είναι ότι με το πνεύμα αυτό φαίνεται να συμφωνεί ο διευθυντής του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο» (επίσημο ραδιοφώνο του ΣΥΡΙΖΑ) Κώστας Αρβανίτης, στον οποίο αποδίδεται η φράση «δεν θα κάνουμε τη χώρα άνω-κάτω, επειδή το ζητάει το τουρκικό προξενείο». 

Μια τρίτη εξήγηση, την οποία δίνει μια πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι οι θέσεις της Σουλεϊμάν ταίριαζαν περισσότερο σε ακροδεξιά κόμματα και όχι σε αριστερό. Ήταν εθνικιστικές. Στο πνεύμα αυτό ήταν οι δηλώσεις του καθηγητή Δ. Χριστόπουλου, επίσης υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Τι συμβαίνει; Συνυπολογίζοντας όλες τις εξηγήσεις, καταλήγω στα εξής συμπεράσματα: Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποφάσεις με επιπόλαιο τρόπο. Είχε προηγηθεί η υποψηφιότητα του ακροδεξιού (και βάλε…) τηλεαστέρα Καρυπίδη στη δυτική Μακεδονία, την οποία υποχρεώθηκε να αποσύρει. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί τις εθνικοπατριωτικές κορώνες, ένθεν και ένθεν. 

Ο Πάγκαλος λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έσκυψε το κεφάλι στον Ερντογάν» και ο ΣΥΡΙΖΑ του απάντησε ότι «παρέδωσε στους Τούρκους τον Οτσαλάν». Τίποτα από τα δυο δεν ισχύει. Πρόκειται για ανοησίες. Το πιθανότερο είναι ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανησύχησε μήπως η υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν εξελιχθεί όπως η υποψηφιότητα Καρυπίδη. Κάποιοι στο εσωτερικό του κόμματος, που καταλόγισαν στην παραλίγο υποψήφια ότι εκφράζει εθνικιστικές θέσεις, φαίνεται ότι υπερίσχυσαν.

Ο παραλογισμός, η άγνοια και οι σκοπιμότητες περισσεύουν (και) στην υπόθεση αυτή. Τη βασική ευθύνη, πάντως, έχουν αυτοί που κάνουν τις επιλογές, χωρίς να εξετάζουν τα πρόσωπα και τις θέσεις τους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτινάξει αυτήν την ευθύνη, υποδεικνύοντας στους δημοσιογράφους να κοιτάξουν τι συμβαίνει και στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Μόνος του επέλεξε τον Καρυπίδη, μόνος του τον απέσυρε. Το ίδιο και τώρα με την Σουλεϊμάν. 

Οι άλλοι του φταίνε; Ο ισχυρισμός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποφάσεις «όχι με βάση τη μεγιστοποίηση των ποσοστών του» (Νίκος Παπάς, διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα) είναι για τα πανηγύρια. Όλα τα κόμματα το ίδιο κάνουν. Για τα ποσοστά τους. Δεν εξαιρείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς γιατί να έχει πέσει γονυπετής στο τσαντίρι του μέγιστου λαϊκιστή Λαζόπουλου; Για τα υψηλού επιπέδου ανέκδοτά του με τις πορδές;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου