Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΕΝΝΟΟΥΜΕ… ΜΗΝΑΣ ΚΑΙ 1ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

 

Πλησίασαν τα 900 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία το πρώτο τρίμηνο του έτους, αν και στο ίδιο διάστημα περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 3,652 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους κάθε μήνα φόρους που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Η πορεία των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών από τις αρχές του έτους, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Τον Ιανουάριο απλήρωτοι φόροι 962 εκατ. ευρώ, στο δίμηνο 2,356 δισ. ευρώ και στο τρίμηνο 3,652 δισ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά δε, έρχονται να προστεθούν σε μια δεξαμενή ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 61,9 δισ. ευρώ που έχουν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια. Από τα ίδια στοιχεία όμως προκύπτει πως σε αντιδιαστολή με τα προηγούμενα χρόνια, η Φορολογική Διοίκηση έχει αρχίσει να εισπράττει σημαντικά ποσά από ληξιπρόθεσμα. Από τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα η ΓΓΔΕ εισέπραξε 328 εκατ. ευρώ και από τα παλαιά επιπλέον 561 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο. Στο μέτωπο των φορολογικών ελέγχων, τα αποτελέσματα παραμένουν πενιχρά. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 250 πλήρεις έλεγχοι και στο σύνολο του έτους 500.

Αντ αυτών στο πρώτο τρίμηνο ολοκληρώθηκαν 95, ενώ και οι εισπράξεις έναντι των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων περιορίζονται στο 26,73% έναντι στόχου 65%. Στους ελέγχους φορολογουμένων μεγάλου πλούτου έχουν ολοκληρωθεί 59, για τις οφ σορ μόλις 4 και για τα εμβάσματα 31. Τον Μάρτιο πάντως ξεκίνησαν 468 έλεγχοι σε άτομα μεγάλου πλούτου, άλλοι 657 σε πρόσωπα με εμβάσματα και άλλοι 152 σε off shore. Επιπλέον, 1.202 φάκελοι φοροδιαφυγής έχουν ήδη φτάσει στον Οικονομικό Εισαγγελέα από εφορίες και το ΣΔΟΕ, ενώ 121 αναφορές βρίσκονται στα χέρια της Αρχής για το Ξέπλυμα χρήματος.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου