Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΩΝ

 

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό «Εάν δώσεις γροθιά, θα χτυπήσεις τον καρπό σου», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνει ότι «Για να είναι αποτελεσματικές οι κυρώσεις πρέπει να πλήττουν τόσο αυτούς που στοχεύουν, όσο και αυτούς οι οποίοι τις επιβάλλουν». Ο λόγος, λοιπόν, για την λίστα των κυρώσεων της Δύσης (ας θεωρήσουμε ότι μιλάμε για ενιαία οντότητα...) με στόχο το Vladimirum imperium, οι οποίες στοχεύουν κυρίως 30 αξιωματούχους και επιχειρήσεις. Είναι, τουλάχιστον προς στιγμήν, καθολικές, αποτελεσματικές και προπάντων επιθυμητές;

Η Total σκοπεύει να παραμείνει επί μακρόν στη Ρωσία, διότι εκτιμά ότι μέχρι το 2020 η τελευταία θα αποτελεί τη Νο 1 πηγή παραγωγής της σε υδρογονάνθρακες. Το γαλλικό group, συμμετέχει απευθείας με ποσοστό 20% στο Yamal project στον Αρκτικό κύκλο, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον πλανήτη. Πλέον αυτού, η Total θα συνεκμεταλευτεί με τη Lukoil (πρώτη σε μέγεθος κρατική πετρελαϊκή εταιρία) τα μεγαλύτερα παγκοσμίως κοιτάσματα πετρελαίου από σχιστόλιθο (το μέλλον στην πετρελαϊκή εκμετάλλευση!), στη Σιβηρία. Πρόσφατες δηλώσεις ιθυνόντων της εταιρείας καθιστούν σαφές ότι «δεν υφίσταται καμία απειλή για τους Ρώσους εταίρους μας».

Η ΒP, η οποία κατέχει το 20% της Rosneft (και το οποίο αντιπροσωπεύει το 1/3 της παραγωγής της βρετανικής πολυεθνικής), δια στόματος του Γενικού Διευθυντή της, στις 10 Απριλίου, δήλωσε ότι οι δραστηριότητες της εταιρείας θα συνεχιστούν, καθησυχάζοντας τους μετόχους του. Η Rosneft  είναι η δεύτερη σε μέγεθος κρατική πετρελαϊκή εταιρία, με πρόεδρο του ΔΣ τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας! Ο Igor Sechin, ανήκει στον Obama-list.

Η Εxxon-Moblie (η οποία είναι επίσης συνέταιρος της Rosneft),  η Boeing, η Shell και η Siemens, δεν έκαναν το παραμικρό να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, ενώ οι  διευθύνοντες σύμβουλοι της Shell και της Siemens, συναντήθηκαν ξεχωριστά με τον Βλαδίμηρο, καθιστώντας σαφές ότι οι business θα συνεχιστούν as usual! Ο διευθύνοντας σύμβουλος της τελευταίας, σημειώνει: «η Siemens έχει ήδη επενδύσει στη ρωσική οικονομία 800 εκατομμύρια ευρώ και θα συνεχίσουμε τις επενδύσεις μας στο μέλλον, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα». Να σημειωθεί ότι η ιδιαίτερα συμπαθής αυτή εταιρία στη χώρα μας, έχει κατασκευάσει και διαχειρίζεται τα τρένα μεγάλης ταχύτητας και ειδικών συνθηκών (-40 έως +40 Co) του Vladimirum imperium, με κύκλο εργασιών στα 1,4 δισ. ευρώ το 2011 και 2.280 εργαζομένους.

H  αυστριακή ΟMV την περασμένη εβδομάδα, παρακάμπτοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οποία στο πλαίσιο των πιέσεων έχει παγώσει τη διαδικασία έγκρισης του αγωγού South Stream, προχώρησε σε διμερή συμφωνία με την Gasprom προκειμένου να συνδέσει τον υπόψη αγωγό με το δικό της κόμβο φυσικού αερίου, γεγονός που ενόχλησε την Ιταλία αλλά ικανοποίησε τη Γερμανία! Ο South Stream, καθαρά «κρεμνιλικών» συμφερόντων, διοχετεύοντας φυσικό αέριο μέσω Μαύρης Θάλασσας και Βουλγαρίας, περιθωριοποιεί την Ουκρανία.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις ερευνητή του Kings College του Λονδίνου: «Εάν συμφωνήσουμε για τον South Stream, θα πουλήσουμε στη Ρωσία το σχοινί για να κρεμάσει την Ουκρανία». Στον τομέα των εξοπλιστικών, η Γαλλία δεν φαίνεται ιδιαίτερα δατεθειμένη να θέσει σε κίνδυνο τη σύμβαση με τη Ρωσία για 2 πλοία τύπου Mistral (ελικοπτεροφόρα «τσέπης»), ύψους 1 δισ. δολαρίων (γεγονός βέβαια το οποία θα οδηγήσει σε εκατοντάδες απολύσεις στα μεγαλύτερα ναυπηγεία της). Μήπως τελικά το αστείο που μοιράζονται ο Βλαδίμηρος με τον εικονιζόμενο καρδιακό φίλο και τωρινό executive της Gasprom, πρώην καγκελάριο της Γερμανίας (1998-2005),  είναι η ObaMerkel list;

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου