Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΒΑΛΚΑΝΙΑ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΑΘΜΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΘΩΣ «ΞΥΠΝΟΥΝ» ΟΙ ΝΑΡΚΕΣ

 

Η μονάδα Νίκολα Τέσλα, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Σάβα, έχει πλέον περικυκλωθεί από τα νερά λόγω της υπερχείλισης του ποταμού. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί από το απόγευμα της Κυριακής, οπότε και αναμένεται νέα υπερχείλιση του Σάβα κοντά στο σημείο όπου ενώνεται με τον Δούναβη, μέσα στο Βελιγράδι. Το μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής ενέργειας της Σερβίας απειλούν πλέον οι πρωτοφανείς πλημμύρες που πλήττουν τα Βαλκάνια, οι οποίες ταυτόχρονα «ξυπνούν» έναν κίνδυνο που είχε σχεδόν ξεχαστεί από τους εμφυλίους της δεκαετίας του 1990.

Η μονάδα Νίκολα Τέσλα, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Σάβα, έχει πλέον περικυκλωθεί από τα νερά λόγω της υπερχείλισης του ποταμού. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί από το απόγευμα της Κυριακής, οπότε και αναμένεται νέα υπερχείλιση του Σάβα κοντά στο σημείο όπου ενώνεται με τον Δούναβη, μέσα στο Βελιγράδι. Χιλιάδες κάτοικοι της σερβικής πρωτεύουσας έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσα των Αρχών και βοηθούν στην τοποθέτηση σάκων με άμμο και την ενίσχυση αντιπλημμυρικών έργων σε διάφορα σημεία της πόλης.

Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται ήδη χωρίς ρεύμα στη Σερβία, ενώ περίπου 150.000 σπίτια βρίσκονται στο σκοτάδι στη Βοσνία, όπου ολόκληρες περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας βρίσκονται «βυθισμένες» κάτω από το νερά. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις δύο χώρες λόγω των πλημμυρών, με το Γαλλικό Πρακτορείο να τοποθετεί τον αριθμό των θυμάτων σε 30. Ο τελικός απολογισμός θα γίνει γνωστός μόνον μετά τον υποχώρηση των υδάτων.

Πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες στη Βαλκανική Χερσόνησο κατά τα τελευταία 120 χρόνια, οπότε άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά στοιχεία. Στη Βοσνία, οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει μεγάλες κατολισθήσεις, οι οποίες έχουν χάψει κάτω από λάσπη, χώμα και πέτρες ολόκληρα σπίτια.

Νάρκες: η κληρονομιά του πολέμου. Εν τω μεταξύ, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις γεννούν εκ νέου το φόβο των ναρκών, έναν κίνδυνο που είχε ατονήσει κατά τα τελευταία χρόνια μετά τη λήξη των εμφυλίων πολέμων που συγκλόνισαν τα Βαλκάνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Μόνο στη Βοσνία υπάρχουν ακόμα περίπου 120.000 ενεργές νάρκες σε 9,416 σημαδεμένα ναρκοπέδια, κληροδότημα του εμφυλίου πολέμου του 1992-95. Τα νερά μπορεί να μετακινήσουν τις νάρκες σε διάφορα σημεία των πλημμυρισμένων Βαλκανίων, προκαλώντας σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Βοήθεια στη Σερβία έχει στείλει η Ρωσία, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα από το πρωί, βρίσκεται κλιμάκιο με 25 άνδρες της ΕΜΑΚ, μετά από εντολή του Νίκου Δένδια, για άμεση αποστολή στην Σερβία, προκειμένου να συνδράμουν τις τοπικές αρχές στο έργο διάσωσης και αποκατάστασης.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου