Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

 

Γιατί είναι σημαντικά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών; Τι ρόλο θα παίξουν και που θα επηρεάσουν στις πολιτικές εξελίξεις;  Ποιες πολιτικές θα ακολουθήσει η ΕΕ κατά τα επόμενα πέντε χρόνια; Πώς θα δαπανηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα εξαρτηθούν από την ισορροπία των δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από την επιλογή του προσώπου που θα ηγηθεί της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και οι δύο αυτοί παράγοντες θα καθοριστούν από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Η αντιμετώπιση της κρίσης, η ανάγκη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία, η έμφαση στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων και η λήψη μέτρων για την τόνωση της απασχόλησης θα εξακολουθήσουν να αποτελούν προτεραιότητες τα επόμενα χρόνια. Η νομοθεσία για την περαιτέρω σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών συστημάτων, ιδιαίτερα στη ζώνη του ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του διαχωρισμού μεταξύ των επενδύσεων και του τομέα λιανικής πώλησης των τραπεζών, είναι επίσης πιθανό να συγκαταλέγονται στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν τη συμφωνία για τη διατλαντική σχέση εμπορίου και επενδύσεων που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Έχει, όμως, επίσης προκαλέσει ανησυχίες όσον αφορά την προστασία τόσο των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα όσο και των ευρωπαϊκών πολιτιστικών προϊόντων.

Οι νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές θα πρέπει επίσης να επανεξετάσουν τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2021, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους και του τρόπου χρηματοδότησής του, αλλά και τους τομείς όπου δαπανάται. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συνεχίσουν τον αγώνα τους υπέρ της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ εξ ολοκλήρου από ιδίους πόρους, γεγονός που θα μειώσει το ποσοστό των συνεισφορών των κρατών μελών της ΕΕ στο συνολικό προϋπολογισμό.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου