Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΡΩΣΙΚΟ MANAGEMENT

 

Το περιοδικό Fortune στο τεύχος της 28ης Απριλίου 2014, παρουσίασε, με χαρακτηριστική αγγλο-σαξονική νότα, διδάγματα τα οποία θα μπορούσε να πάρει κάποιο διευθυντικό στέλεχος από τον VladoMagnus. Προσωπικά εκτιμώ, ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικά επικίνδυνο (πραγματικό) ηγέτη, πρότυπο ηγεμόνα 19ου αιώνα, ο οποίος αποτελεί εν δυνάμει απειλή για την ισορροπία στις διεθνείς σχέσεις καθώς και για τον ρώσικο λαό. Βρήκα όμως τα «μαθήματα» αυτά ιδιαίτερα εύστοχα. Παρατίθενται λοιπόν:

Μάθημα 1ο: Γνωρίζει τι θέλει και δεν φοβάται να απλώσει το χέρι να το αρπάξει. Αποτελεί case-study στατηγιστή: Θέτει διαδοχικούς αντικειμενικούς σκοπούς, προετοιμάζει το πεδίο, ελίσσεται, καταλαμβάνει, σταθεροποιείται και τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν εμπλέκεται σε αγώνες φθοράς.

Μάθημα 2ο: Έχει ισχυρή «εμπορική επωνυμία», brand δηλαδή. Από τα πιο ισχυρά παγκοσμίως. Η Microsoft των ηγετών ένα πράγμα...

Μάθημα 3ο: Ελέγχει πλήρως το «διοικητικό του συμβούλιο». Όποιος διαφωνεί, σε πρώτη φάση αντικαθίσταται και στη συνέχεια αναπολεί τα Gucci και την Βentlay από τα σίδερα της φυλακής (περίπτωση Mikhail Khodorkovsky). Στην χειρότερη, πνίγει τον πόνο του σε ραδιενεργούς καφέδες! (περίπτωση Alexander Litvinenko).

Μάθημα 4ο: Δεν φοβάται να κάνει εχθρούς. Νομίζετε ότι το βράδυ στο Κρεμλίνο δεν απολαμβάνει το Season 3 του House of Cards, από στεναχώρια μήπως κάποιοι τον αντιπαθούν; Δεν νομίζω.

Μάθημα 5ο: Είναι διατεθειμένος για να φτιάξει ομελέτα να σπάσει αυγά. Τι και εάν το G8 έγινε G7; Τι και εάν του κρατάνε μούτρα στο ΝΑΤΟ; Ξύδι!!!

Μάθημα 6ο: Είναι πολύ καλός με τα media. Και όταν δεν είναι, τα media είναι που το μετανιώνουν.

Μάθημα 7ο: Δείχνει πολύ ωραίος πάνω σε άλογο. Κάτι σαν Marlboro-man (τον θυμάστε οι 40/50..ντάρηδες;) σε statesman version. Μπορείτε να φανταστείτε κάποιον άλλον από τους παγκόσμιους power people να κάνουν κάτι τέτοιο; Tον Οbama ίσως, αλλά τους τύπους που κυβερνούν την Κίνα και πολύ περισσότερο Holland/Barosso/Merkel, no way!! Δεν μπαίνω βέβαια στη διαδικασία να σκεφτώ κάτι δια την ημετέρα πολιτική ηγεσία!

Μάθημα 8ο: Δείχνει ακομπλεξάριστος. Μπορεί να βγάλει τη μπλούζα του μπροστά στις κάμερες και ταυτόχρονα να σχεδιάζει την επόμενη εισβολή. Μπορείτε να πείτε το ίδιο για τον προϊστάμενο σας; Εσείς οι ίδιοι; Δεν θέλετε να ξέρετε για μένα...

Μάθημα 9ο: Και φυσικά… σκιάζεσαι που τον βλέπεις. Όταν αντιλαμβάνεσαι ότι κάποιος κάνει την Stahl Frau Merkel να μαζεύεται, τότε υπάρχει θέμα. Ο VladoMagnus, είναι μια προσωπικότητα η οποία έχει (και θα) απασχολήσει πολύ και για πολύ. Θα επηρεάσει ανθρώπους, κράτη, θεωρίες και καταπώς διαφαίνεται και την Ιστορία. Οψόμεθα...

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου