Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

 

Ένα θέμα που λείπει συνεχώς από τον δημόσιο διάλογο, είναι τα απορρίμματα, η χρηστή διαχείριση τους και τα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να έχουν οι κοινωνίες από αυτά. Αυτό διαπιστώθηκε και πρόσφατα, όπου στον προγραμματικό λόγο υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών δεν δόθηκε βαρύνουσα σημασία. Στην Ελλάδα η ανακύκλωση μαζί με την κομποστοποίηση βρίσκεται στο 18% ενώ το 82% των απορριμμάτων θάβεται σε χωματερές. Ακόμα και το 2014, υπάρχουν ανεξέλεγκτες χωματερές σε εκκρεμότητα, ενώ η χώρα έχει καταδικαστεί από το 2005 από την Ε.Ε. για αυτόν το λόγο.

Την ίδια στιγμή εξαιτίας της κρίσης και της πρωτοφανούς φοροεισπρακτικής πολιτικής οι πολίτες αδυνατούν να θερμάνουν τα σπίτια τους και παρατηρείται το φαινόμενο της «ενεργειακής φτώχειας». Καίγοντας ξύλα και πέλετ κάκιστης ποιότητας, ακόμα και έπιπλα, ενισχύεται η αιθαλομίχλη και η αέρια ρύπανση γενικότερα είναι πολύ υψηλή, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα και μεσοπρόθεσμα να επιβαρύνεται το σύστημα υγείας.

Υπάρχει λοιπόν μια τεχνολογία αρκετά ώριμη που μπορεί να λύσει και τα δύο προβλήματα, ωστόσο αντιμετωπίζεται με καχυποψία και επιθετικότητα. Η τεχνολογία αυτή είναι η ελεγχόμενη καύση των απορριμμάτων, η οποία μειώνει σε μεγάλο βαθμό τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στην χωματερή και εκμεταλλεύεται ταυτόχρονα το υψηλό ενεργειακό δυναμικό τους. Έτσι, μπορεί να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα και ζεστό νερό χρήσης το οποίο μπορεί να διοχετευθεί στις τοπικές κοινωνίες με τα επιτυχημένα συστήματα τηλεθέρμανσης.

Είναι εντυπωσιακό πως χώρες που έχουν πάθος με την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η Δανία και η Σουηδία, αξιοποιούν την τεχνολογία αυτή, μάλιστα η Σουηδία έφτασε στο σημείο να εισάγει σκουπίδια για να τα κάψει καθώς δεν είχε αρκετά λόγω της εκτεταμένης ανακύκλωσης. Η Ελλάδα έπρεπε χθες να είχε ξεκινήσει να διαχειρίζεται σωστά τα σκουπίδια της.

Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, αρχικά με διαλογή στην πηγή, με ενίσχυση της ανακύκλωσης, με κομποστοποίηση αλλά και με ελεγχόμενη καύση. Έτσι, θα σταματήσουν οι Χ.Υ.Τ.Α. και οι τριτοκοσμικές χωματερές. Παράλληλα, οι πολίτες θα σταματήσουν με την χρήση τηλεθερμάνσεων να καίνε εισαγόμενο φυσικό αέριο και πετρέλαιο, βοηθώντας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Θέτουμε το ζήτημα τώρα καθώς θεωρούμε πως ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα θα πρέπει να προηγείται των καταστάσεων. Η τεχνολογία είναι εδώ και υπάρχουν δεκάδες πετυχημένα παραδείγματα από τον αναπτυγμένο κόσμο που επιτρέπουν στη χώρα να κάνει γρήγορα άλματα προς το μέλλον.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει κάποιος να σταθεί απέναντι στα μικρά αλλά και στα μεγάλα συμφέροντα που συνδέονται με την διαχείριση απορριμμάτων και με το (λαθρ)εμπόριο ενέργειας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου