Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΤΟ «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ...»

 

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο και με μεγαλύτερη ένταση το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται την ανάγκη διαφοροποιήσεων (κάτι που δεν έκανε πριν) έναντι της ΝΔ, στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας τους. Διεκδικεί ένα «πολιτικό στίγμα» με πιο ενισχυμένο «κοινωνικό πρόσημο». Είτε γιατί αντιλαμβάνεται ότι αυτό μπορεί να γίνει τώρα (;) γιατί οι συνθήκες το επιτρέπουν, είτε γιατί «μυρίζεται» εκλογές και επιδιώκει να πάρει τις σχετικές αποστάσεις εν όψει πιο σύνθετων εξελίξεων, είτε γιατί υπάρχει ένας συνδυασμός και των δύο...

Βέβαια, δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχει ο «ασφυκτικός κλοιός» των προαπαιτούμενων, για την αυστηρή εφαρμογή των οποίων επιμένουν οι δανειστές μας, γεγονός που έχει αποδεχθεί πλήρως η κυβέρνηση. Υπάρχει μπροστά η δοκιμασία για το Ασφαλιστικό, οι απολύσεις, το λοκ άουτ, ο συνδικαλιστικός νόμος κ.λπ., των οποίων η υπέρβαση δεν είναι εύκολη για ένα κυβερνητικό κόμμα που έχει αποδεχθεί αυτού του τύπου το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, με τα έντονα νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά.

Είναι, δε, από αυτή την άποψη ενδιαφέρον ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ αντιδρούσε στη λογική της «ποσόστωσης» στην αξιολόγηση -και σωστά-, τελικώς «πέρασε», παρότι η «ποσόστωση» δεν είναι... προαπαιτούμενο.

Από την άλλη πλευρά και ο Σαμαράς έχει μια γραμμή «όχι άλλη τρόικα και Μνημόνια» και διορθώσεις και ελαφρύνσεις με επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων πτυχών των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί. Η διαφορά είναι ότι το ΠΑΣΟΚ το επιχειρεί και το προτάσσει πιο «αντιπολιτευτικά» από τη ΝΔ, καθώς ο Σαμαράς είναι προσηλωμένος περισσότερο σε μια «τελική ρύθμιση» -συμπεριλαμβανομένου και του χρέους-, αποτέλεσμα της οποίας θα είναι οι ελαφρύνσεις... Το θέμα, βέβαια, είναι ο «πιεστικός χρόνος» και η αργοπορία των δανειστών.

Αυτό κάνει τον Βενιζέλο πιο «βιαστικό», θέλοντας, τουλάχιστον να καταγράψει από πριν τις διαφοροποιήσεις του ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας βέβαια μεγαλύτερο μερίδιο από μια πιθανή επιτυχία. Το Μαξίμου προβληματίζεται γι' αυτή την «κινητικότητα» του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προφανώς επιδιώκει να βρει ένα «διαφορετικό στίγμα» απ' αυτό που είχε μέχρι πρόσφατα. Το «πόσο διαφορετικό» και «πώς θα το επιχειρήσει» είναι ένα δύσκολο ζητούμενο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου