Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΓΥΝΙΣΜΟΣ

 

Η σάτιρα αποτελεί, όπως είναι γνωστό, παγκόσμιο φαινόμενο, με την άνοδο του διαδικτύου να προσφέρει το μεγαλύτερο βήμα στον καθένα μας να εκφράσει την άποψή του και να σχολιάσει ελεύθερα. Ωστόσο, έπεσε στην αντίληψή μου (και μάλλον όλων) πως μια προσωπικότητα-στόχος του τερατώδους hatred-ρεύματος είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ. Η ιδιότητά της ως Γερμανίδας Καγκελαρίου καθώς και η ενεργή ανάμειξή της στα πράγματα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας την έφεραν στο προσκήνιο τόσο της διεθνούς όσο και της ελληνικής επικαιρότητας. Πέρα από το μίσος που δέχεται από τους Έλληνες ημιμαθείς που προσπαθούν απεγνωσμένα να εντοπίσουν τον αποδιοπομπαίο τράγο για την κατάσταση στην οποία περιέπεσαν, τα σχόλια ξεπερνούν το (παρα)πολιτικό περιεχόμενο και παίρνουν μια άλλη διάσταση.

Η Γερμανίδα πολιτικός δέχεται υβριστικά σχόλια τόσο εξαιτίας της εμφάνισής της αλλά και εξαιτίας του φύλου της. Με μια ματιά σε κάποιο σατιρικό blog μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι ένα μεγάλο μέρος τέτοιου είδους σχολίων προέρχεται από γυναίκες, οι οποίες μάλιστα επιθυμούν να λέγονται δυναμικές και ενημερωμένες. Με μια αντικειμενική ματιά η Γερμανίδα Καγκελάριος θα έπρεπε να θεωρείται γυναίκα-πρότυπο. Με πλούσια ακαδημαϊκή καλλιέργεια και χρόνια στην ενεργό πολιτική, πάταξε κάθε στερεότυπο που θέλει την γυναίκα στο παρασκήνιο των πολιτικών πραγμάτων, ή σαν όμορφη γλάστρα, στην οποία λείπει κάθε προσωπικότητα. Το φαινόμενο είναι γνωστό στην Ελλάδα, καθώς πλην μερικών πολύ ιδιαίτερων εξαιρέσεων, οι γυναίκες πολιτικοί δεν έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ελληνική πολιτική ιστορία.

Ακόμα και όσες καταφέρνουν να ανέλθουν στα υψηλά πολιτικά στρώματα παραγκωνίζονται σε παρασκηνιακές θέσεις, προσβάλλονται δημοσίως ακόμα και στον χώρο του Κοινοβουλίου, καλούνται να παλέψουν όχι μόνο για τις πολιτικές τους θέσεις αλλά και για να αποδείξουν την δύναμη του φύλου τους σε μια κατά τα άλλα δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία... Αυτό που συμβαίνει ευρέως, επίσης, και που τείνει να περνά στα ψιλά γράμματα, είναι πως όταν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποφασίζουν να ρίξουν τα φώτα στις Ελληνίδες πολιτικούς θα ασχοληθούν με την εμφάνιση ή την προσωπική τους ζωή. Οι Ελληνίδες πολιτικοί είναι ανάξιες ακόμα και σε πολιτικά σκάνδαλα να συμμετέχουν!

Στο ίδιο κλίμα, η ίδια Ελληνίδα πολίτης θα χλευάσει την Καγκελάριο Μέρκελ για το άσχημο κούρεμα, την έλλειψη μακιγιάζ ή τη λάθος επιλογή ταγιέρ, αγνοώντας πως έχει να κάνει με μια 60χρονη, ικανή και δυναμική πολιτικό, η οποία διαλέγει να απασχοληθεί με την ιδιότητά της περισσότερο χρόνο απ' ότι θα περνούσε στο κομμωτήριο. Παράλληλα αποδεικνύει περίτρανα κατά πόσο η εμφάνιση θα έπρεπε να παίζει πρωτεύοντα ρόλο στον πολιτικό χώρο, αφού η γερμανική κοινωνία φαίνεται να εξέλεξε την κ. Μέρκελ μόνο χάρη των εξαιρετικών της ικανοτήτων – ακριβώς όπως είναι λογικό να συμβαίνει σε μια Δημοκρατία. Κι αν αυτό αποτελεί πραγματική αιτία μίσους, τότε κάτι πήγε τελείως στραβά με τη διάδοση της ισότητας στην χώρα μας.

Το αν οι πολιτικές αποφάσεις της κ. Μέρκελ είναι ορθές ή όχι θα το κρίνει η ιστορία. Το ότι είναι από τις πιο σπουδαίες και δυναμικές γυναίκες πολιτικούς στην Ευρώπη είναι, ωστόσο, ήδη φανερό. Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει μετά απ' όλα αυτά είναι κατά πόσο θα δεχόταν την ίδια αντιμετώπιση ένας άνδρας Γερμανός ηγέτης. Ίσως αυτό που δεν μπορεί να δεχτεί η αποστεωμένη ελληνική κοινωνία, είναι πως μια γυναίκα ανέλαβε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου