Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

ΕΝΟΧΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ

 

Το δικαστήριο της Θήβας έβγαλε μια απόφαση-σταθμό, που ικανοποιεί τους κατοίκους της περιοχής. Απόφαση–σταθμό στην πολύκροτη υπόθεση της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού εξέδωσε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θήβας, κρίνοντας ένοχες επτά εταιρείες για υποβάθμιση του περιβάλλοντος, από την έκταση και σημασία της οποίας δημιουργήθηκε κίνδυνος βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες κατηγορούνταν ότι με τη βιομηχανική τους δραστηριότητα προκάλεσαν προσβολή και ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα των περιοχών Σχηματαρίου, Οινοφύτων και Θήβας Βοιωτίας, με συνέπεια ο υδροφόρος ορίζοντας να επιβαρυνθεί με υγρά βιομηχανικά απόβλητα, αλλά και με το επιβλαβές εξασθενές χρώμιο, ουσία που χαρακτηρίζεται από την επιστημονική κοινότητα τοξική, καρκινογόνα και μεταλλαξιογόνα.

Από την έκταση και τη σημασία της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, κρίθηκε ότι δημιουργήθηκε κίνδυνος βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου των κατοίκων των όμορων περιοχών. Ειδικότερα, κρίθηκαν ένοχοι οι νόμιμοι εκπρόσωποι των παρακάτω εταιρειών και τους επιβλήθηκαν οι εξής ποινές:

1)Aluminco Α.Ε.: φυλάκιση 3 ετών και χρηματική ποινή 30.000,00 ευρώ

2)ICR Ιωάννου Α.Ε.: φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 10.000,00 ευρώ (αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά)

3)Γαλβανιστήρια Ελλάδας Α.Ε.: φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 10.000,00 ευρώ (αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά)

4)Viometale Α.Ε.: φυλάκιση 1 έτους και χρηματική ποινή 15.000,00 ευρώ

5)Βαφική Α.Ε.: φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 1.000,00 ευρώ

6)Ε.Α.Β. Α.Ε.: φυλάκιση 1 έτους και χρηματική ποινή 20.000,00 ευρώ (αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά)

7) BLK Βιομηχανία Αλουμινίου Α.Ε.: φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 2.000,00 ευρώ (αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά).

Ενδεχομένως οι ποινές να φαίνονται επιεικείς, ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι εφεξής μπαίνει τέλος σε μια εποχή ατιμωρησίας και ότι η απόφαση του Πλημμελειοδικείου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού ποταμού και της εφαρμογής του κανόνα «ο ρυπαίνων πληρώνει», δεδομένου ότι ταυτοποιεί ρύπανση και ρυπαντές.

«Θεωρούμε ότι είναι ένα μικρό “φόβητρο” για τις εταιρείες που πραγματικά ρυπαίνουν», επισημαίνει ο Λευτέρης Κτιστάκις, πληρεξούσιος δικηγόρος του Συλλόγου «Πολίτες για την Αειφορία – Περιβάλλον – Υγεία – Πολιτισμός», ενός από τους πολιτικούς ενάγοντες. «Είναι σαν να λέμε σε όσους ρυπαίνουν: “Ξέρετε, μπορούμε να σας πιάσουμε. Μπορούμε πλέον να ταυτοποιήσουμε ποιος έκανε τη ρύπανση”», εξηγεί.

«Ας ελπίσουμε ότι η κείμενη απόφαση θα προσπαθήσει να περιορίσει κατ’ αρχάς, γιατί θα ήταν ουτοπικό να πούμε εκμηδενίσει, τη ρύπανση και από εφεξής να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, μέχρι να φτάσουμε στην αποκατάστασή του», συμπληρώνει. Κάτοικοι της περιοχής επιθυμούσαν την επιβολή αυστηρότερων ποινών στις κατηγορούμενες για παραβάσεις εταιρείες, όπως μας μετέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, Χρήστος Παναγόπουλος.

Ο ίδιος έχει χάσει τον γιο του από καρκίνο, νόσος που έχει χτυπήσει πλήθος κατοίκων των όμορων περιοχών. «Το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με δικαστικές αποφάσεις. Να λειτουργήσουν οι εταιρείες, να μη ρυπαίνουν όμως. Πρέπει να υπάρξουν οι ανάλογες υποδομές», τόνισε. Πρόκειται για μια υπόθεση που εισήχθη στις δικαστικές αίθουσες τον Οκτώβριο του 2013. Εως χθες πραγματοποιήθηκαν 20 συνεδριάσεις. Μια ψυχοφθόρα διαδικασία για τους κατοίκους που κίνησαν τη διαδικασία.

Η καταδίκη αφορά πράξεις που διαπιστώθηκαν το φθινόπωρο του 2007, οπότε και έλαβαν χώρα στην περιοχή περιβαλλοντολογικοί έλεγχοι από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ). Μεταγενέστεροι έλεγχοι των Επιθεωρητών, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και Ιδρυμάτων, όπως του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), απέδειξαν ότι η ρύπανση παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα, θέτοντας ακόμα περισσότερο σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των κατοίκων.

Η έρευνα του ΙΓΜΕ. Υπενθυμίζεται η έρευνα του ΙΓΜΕ (07/06), η οποία διαπίστωνε υπερβολικές τιμές στις συγκεντρώσεις οκτώ τοξικών βαρέων μετάλλων στον υδροφόρο ορίζοντα (αργίλιο, χρώμιο, μαγγάνιο, κοβάλτιο, νικέλιο, χαλκό, μόλυβδο και σίδηρο). «Είναι σαφές και επιτακτικό ότι η Πολιτεία έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα και πολλά να πράξει, αρχικά για τον εκμηδενισμό της ρύπανσης και εν τέλει για την πλήρη αποκατάσταση του περιβάλλοντος του Ασωπού ποταμού», τονίζει ο κ. Κτιστάκις.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου