Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

REUTERS: ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ – ''ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ'' ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ

 

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι προσφορές που έχουν κατατεθεί για το ομόλογο του ελληνικού δημοσίου ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να κλείσει το βιβλίο προσφορών για το τριετές ομόλογο με το οποίο επιχειρείται η δεύτερη, μετά τον Απρίλιο, έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Όσοι ξένοι το αγοράσουν, όχι απλά ''παρκάρουν'' με σιγουριά τα χρήματα τους, αφού είναι ως είθισται στο αγγλικό δίκαιο, αλλά ''θησαυρίζουν'' κιόλας, κάτι που προκύπτει από τη σύγκριση της τοποθέτησης σε ομόλογα άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία που ενισχύεται και από το δημοσίευμα του Reuters πως υπάρχει αυξημένη ζήτηση και πως ήδη οι προσφορές βρίσκονται στα επίπεδα των 3 δισ. ευρώ. Το ''ζουμί'' όμως βρίσκεται στο ύψος του επιτοκίου το οποίο αναμένεται πως θα κυμανθεί στα επίπεδα του 3,5% - 3,625%. Μπορεί το ύψος αυτό στο επιτόκιο να καλύπτει τους στόχους της κυβέρνησης, αφού αυτά τα επίπεδα ανέμενε, όμως η αλήθεια είναι πως το επιτόκιο μπορεί να χαρακτηρισθεί από τσουχτερό εως και ''ληστρικό'' εις βάρος της Ελλάδας από τους ξένους που αγοράζουν το ομόλογο.

Γιατί το επιτόκιο στο 3,625% είναι σχεδόν τριπλάσιο από αυτό που ''πέτυχε'' η κοντινότερη στα οικονομικά μας δεδομένα χώρα που δεν είναι άλλη από την Πορτογαλία. Και βέβαια ο λόγος που σπεύδουν να το αγοράσουν οι ξένοι είναι προφανής, και θα μπορούσε να φέρει ακόμα και την ταμπέλα της εκμετάλλευσης. Γιατί όσοι ξένοι το αγοράσουν, όχι απλά ''παρκάρουν'' με σιγουριά τα χρήματα τους, αφού είναι ως είθισται στο αγγλικό δίκαιο, αλλά ''θησαυρίζουν'' κιόλας, κάτι που προκύπτει από τη σύγκριση της τοποθέτησης σε ομόλογα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου