Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΥΡ. ΕΝΩΣΗ! ΠΑΝΩ ΑΠΟ 7.500.000 ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Η ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

 

Φρούδες ελπίδες δίνει η Ε.Ε. στα εκατομμύρια νέων ανέργων. Έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ZEW) που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος Robert-Bosch και φέρει τον τίτλο «Νεανική ανεργία στην Ευρώπη» δείχνει ότι περισσότεροι από 7.500.000 νέοι είναι άνεργοι και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα προγράμματα για την απασχόληση της Ε.Ε. δεν θα είναι αποτελεσματικά. Το 2012 ο ένας στους δύο νέους στην Ισπανία και την Ελλάδα δεν είχε δουλειά και δεν κατείχε κάποια θέση μαθητείας.

 Χαμένη γενιά. «Δημιουργούμε κάτι σαν μια χαμένη γενιά και οι ειδικοί γνωρίζουν ότι αυτές οι πληγές, που προκαλούνται στην αρχή της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, αργούν να κλείσουν» λέει η γενική διευθύντρια του Ιδρύματος Robert-Bosch Ινγκριντ Χαμ. Οπως αναφέρει ο Χόλγκερ Μπονίν, ειδικός επιστήμονας του ZEW, τα αίτια για την υψηλή ανεργία στους νέους είναι πολλά και δεν περιορίζονται στα οικονομικά προβλήματα της συγκυρίας. «Η νεανική ανεργία πλήττει εδώ και πολλά χρόνια την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία».

Σε κάποιες περιπτώσεις, η διόγκωση της ανεργίας σχετίζεται άμεσα με το υψηλό ποσοστό μαθητών που εγκαταλείπουν χωρίς απολυτήριο τη σχολική εκπαίδευση. Σε άλλες περιπτώσεις η υψηλή ανεργία αποδίδεται στην απόσταση που χωρίζει την επαγγελματική εκπαίδευση από τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Αλλού είναι οι διαρκείς συγκρούσεις εργοδοτών και συνδικάτων που βάζουν εμπόδια στην απασχόληση. 

«Τα εκπαιδευτικά συστήματα αυτά είναι μακριά από τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Παράγουν πτυχιούχους χωρίς να υπάρχουν θέσεις για πτυχιούχους. Στην καλύτερη περίπτωση, οδηγούν σε υποδεέστερη απασχόληση, ωστόσο υπάρχουν αρνητικές συνέπειες όταν ένας πτυχιούχος αναγκάζεται να γίνει οδηγός ταξί».

 «Ήρθε η ώρα για αλλαγές» «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, να βάλει σε τάξη τις πολιτικές της, να ξεκαθαρίσει τη δομή της, να ξαναβρεί την υποστήριξη των λαών. Πρέπει, πάνω απ’ όλα, να κερδίσει τη μάχη της ανάπτυξης και της απασχόλησης» λέει ο Φρανσουά Ολάντ, ζητώντας Σύνοδο Κορυφής για τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Λίγες μέρες μετά τον υποχρεωτικό σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γαλλία εξαιτίας των διαφωνούντων με τις πολιτικές λιτότητας, ο Ολάντ εκτίμησε ότι χρειάζεται μια νομισματική και μια δημοσιονομική πολιτική «οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου