Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ


Η πρόθεση της κυβέρνησης να ακολουθήσει κανονικά τις διαδικασίες και να εξαντλήσει όλες τις προθεσμίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί και σαφώς εξυπηρετεί τους δικούς της πολιτικούς στόχους και σχεδιασμούς, αλλά εξυπηρετεί συγχρόνως και την εθνική οικονομία. Ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή, μεταθέτει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών μετά τον Φεβρουάριο, δίνοντας πολύτιμο χρόνο για την επίλυση κρίσιμων θεμάτων και περιθώρια για την οικονομική ανασυγκρότηση.

Κάθε επίσπευση των εκλογών θα απέβαινε αυτή την ώρα σε βάρος της οικονομίας και σε τελική ανάλυση σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. Σε μια στιγμή που η γειτονιά φλέγεται και οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στραμμένα τα βλέμματα στην Ουκρανία και τις αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μια εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα με αβέβαιο αποτέλεσμα θα ήταν σίγουρα μια χείριστη λύση.

Πολλώ δε μάλλον που εκκρεμούν τόσο σοβαρά θέματα, όπως οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους, που έχουν υποσχεθεί οι εταίροι, και οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα που θα καθορίσουν τη μορφή του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές. Μια μετάθεση της έναρξης των διαδικασιών για την εκλογή του νέου Προέδρου νωρίτερα θα δικαιολογούνταν μόνο στην περίπτωση που υπήρχε συμφωνία στην επιλογή του προσώπου, οπότε θα εξέλιπε και κάθε αβεβαιότητα για την οικονομία.

Φυσικά αυτή η περίπτωση δεν ισχύει στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα, που χαρακτηρίζεται συγκρουσιακή και κινείται με βάση τα κομματικά συμφέροντα. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα ας ασχοληθούν με τη σύμπηξη συμμαχιών για την εξασφάλιση ή αποτροπή της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας και ας αφήσουν να τρέξουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ημερομηνίες για την εκλογή Προέδρου.

Ετσι, ακόμη και αν οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, θα έχει δοθεί έως τον Φεβρουάριο - Μάρτιο ο χρόνος για μια ανασύνταξη της οικονομίας. Κυρίως θα δοκιμαστεί και η ειλικρίνεια των προθέσεων των χωρών της Ευρωζώνης να δώσουν λύση στο χρέος χωρίς άλλοθι και επιχειρήματα. Αλλά και τα ίδια τα κόμματα θα αποκαλυφθούν στις τρεις ψηφοφορίες για τους στόχους και τις επιδιώξεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου