Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ Η ΤΡΟΙΚΑ

 
Συγκρατημένη -και σωστά έως έναν βαθμό- υπήρξε η παρουσία του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις της ΔΕΘ. Καλό είναι ν' αποφεύγονται τα μεγάλα λόγια και να μην καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες όταν η τελική λήψη των αποφάσεων δεν είναι αποκλειστικά κυβερνητική υπόθεση, αλλά συνεπάγεται και τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων και δανειστών μας.Ωστόσο, όσο απαραίτητη είναι για την προστασία του κύρους και της αξιοπιστίας της κυβέρνησης η αποφυγή των υπερβολών, άλλο τόσο αναγκαία είναι η ικανοποίηση πάση θυσία των προσδοκιών που, σωστά, καλλιεργήθηκαν στην κοινή γνώμη από την ίδια την κυβέρνηση.

Προφανώς εννοούμε την περικοπή κατά κάποιο ποσοστό της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία είχε νομοθετηθεί για να ισχύσει μέχρι το 2014, καθώς και τον αυξημένο αριθμό δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα γνωστοποιηθούν με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά ήδη έχει γίνει γνωστό ότι υπάρχουν αντιρρήσεις εκ μέρους της τρόικας. Κακώς, όμως, υπάρχουν από τη στιγμή που η χρονική διάρκεια της έκτακτης εισφοράς καθορίστηκε όχι μονομερώς από την ελληνική πλευρά αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Και όταν, εκτός αυτού, η ελληνική οικονομία έχει υπερβεί την τελευταία διετία κατά πολύ τους στόχους που όφειλε να επιτύχει. Και κακώς υπάρχουν αντιρρήσεις και για τον αυξημένο αριθμό δόσεων, διότι μόνο αν είναι χαμηλό το ποσό που θα καταβάλλεται για την εξόφληση των οφειλών θα υπάρξει η επιθυμητή ανταπόκριση, μια και παράλληλα θα πρέπει να εξοφλούνται και οι τρέχουσες υποχρεώσεις. Οι στόχοι που είχε θέσει η κυβέρνηση δεν ήταν υπερβολικοί. Και θα πρέπει να τους επιτύχει.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου