Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΤΟΞΙΚΟΙ

 
Γύρω μας, ανάμεσά μας, δίπλα μας, είναι οι γνωστοί άγνωστοι, πιθανόν να είναι οι ίδιοι που κατηγορούν τους άλλους σαν τοξικούς. Τα χαρακτηριστικά δυσδιάκριτα είναι εκείνα που με γυμνό μάτι δεν γίνονται ορατά, σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς σου τρώνε δύναμη, σου ρουφάνε ενέργεια και με μια ολιγόλεπτη συναναστροφή μαζί τους σε καταντούν κουρέλι. Μισούν τη μιζέρια και την κλάψα και σου το εκμυστηρεύονται μέσα σε κλίμα βαρύ, εκείνο της υπερβολής, που είναι το ίδιο δραματικό όσο η διάθεσή τους. 

Πιστεύουν πως εκείνος που δεν δείχνει την πρέπουσα προσοχή για τις ζωές των άλλων, που δεν θέλει να μαθαίνει όσα συμβαίνουν τι και αν τα βλέπει και τα ακούει, εκείνος που δεν ιντριγκάρει, δεν προκαλεί με τη ναρκισσιστική συμπεριφορά του είναι ο πιο βαρετός της παρέας.  Τοξίνες! Ουσίες που δηλητηριάζουν τον οργανισμό. Εισχωρούν ύπουλα και προκαλούν συναισθηματική εξάντληση. Προκλητικοί και χωρίς όρια, ίσως αυτό τους κάνει ακαταμάχητους και ανίκητους. Ο αρνητισμός και η απαισιοδοξία πρωταγωνιστούν και μεταδίδονται σε καθημερινή βάση, γίνονται επικίνδυνη συνήθεια που δύσκολα την κόβεις, εξάρτηση που φαντάζει αθώα αλλά είναι τόσο ένοχη όσο ένοχος είσαι και εσύ που τους αφήνεις χώρο στη ζωή σου. 

Η λέξη "κατηγορώ" βρίσκεται στο άλφα του λεξιλογίου τους, για όλα φταίνε οι άλλοι για τις αναποδιές τους, για τις στραβές τους, για τις άδικες στιγμές τους.  Σπάνια εκστομίζουν καλή κουβέντα, χαρακτηρισμοί, κρίσεις και επικρίσεις για άπαντες και απόντες, για αυτούς που δεν ακούν και δεν βλέπουν ή που απλώς δε θα ασχοληθούν, για τους περαστικούς, τους σιωπηλούς, τους περίεργους και βαρετούς. Οι άλλοι γεμάτοι ελαττώματα και εκείνοι με κανένα, μισούν τα ψέματα φλομώνοντάς σε με πολλά, τις παρεξηγήσεις και τα μαγειρέματα και ας έχουν ρίξει μπόλικο αλάτι, αγαπούν τις πλάτες γιατί αυτές καρφώνουν, αφού μόνο σε αυτές τολμούν. Τοξικοί και εμείς δηλητηριασμένοι, απαγορεύσαμε λέξεις απλές και ακριβές που τις μαθαίνεις τζάμπα. 

Αισιοδοξία, αγάπη, δύναμη, γέλιο, χαρά, δημιουργία και τόσες άλλες που δεν έχεις χρόνο να σπαταλήσεις ούτε για τοξίνες ούτε για ανθρώπους που δεν μπορούν να ζουν χωρίς αυτές.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου