Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΕΞΩ Η ΒΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

 

Αυτό που ζήσαμε πάλι σε αυτήν τη χώρα δυστυχώς έχει προηγούμενο. Στις 14 Σεπτεμβρίου σε αγώνα Ηρόδοτος-Εθνικός για τη Γ' εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου κάποιοι κάπου στις εξέδρες αρχίσαν κάτι συμπεριφορές που είχαν ως αποτέλεσμα κάτι. 

Με απλά λόγια, κάποιοι, λίγοι ή πολλοί δεν έχει σημασία, που θα χαρακτηριστούν “ανεγκέφαλοι” και “χούλιγκανς” ξεκινήσανε να μαλώνουν και δυστυχώς την πλήρωσε ένας οπαδός. Αυτήν τη στιγμή, δυο εβδομάδες μετά το συμβάν, ο άτυχος οπαδός είναι νεκρός...

Για ακόμα μία φορά βλέπουμε επεισόδια στο χώρο του αθλητισμού και δη στο χώρο του ποδοσφαίρου που παίρνει τη μερίδα του λέοντος σε τέτοια περιστατικά. Για ακόμα μία φορά παρατηρούμε βανδαλισμούς και βία και βία και βία. Για ακόμα μία φορά, 6η απ' ότι έμαθα, θρηνούμε θύμα από τέτοια κατάσταση. Για ακόμα μία φορά περιμένουμε να έρθει το κακό και μετά παίρνουμε μέτρα. Για ακόμα μία φορά είμαστε αμόρφωτοι, απαίδευτοι και δεν δείχνουμε ίχνος σεβασμού στον απέναντι.

Τι λέξεις μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να περιγράψει τέτοια πράγματα; Όποια λέξη κι αν χρησιμοποιήσουμε δεν θα είναι αρκετή. Δεν θα είναι αρκετά σκληρή, δεν θα είναι δίκαιη. Η μόνη αλήθεια είναι ότι είμαστε όχι ζώα, όχι κτήνη, ίσως ΖΟΥΛΟΥ, ίσως ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΙ. Και πάλι προσβάλλω τους Ζουλού που χρησιμοποιώ αυτήν τη λέξη. Όλοι είμαστε; Μπορεί και όλοι. Δεν γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις να αφήσουμε τον εαυτό μας απ' έξω. Όλοι, από τον απλό φίλαθλο και οπαδό που επιβραβεύει την ομάδα με την αγορά εισιτηρίων και προϊόντων μέχρι τον τελευταίο παράγοντα και πολιτικό, έχουμε ευθύνη.

Ας το παραδεχτούμε απλά: ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ! Άμα θέλαμε δεν θα θρηνούσαμε τόσα θύματα, δεν θα υπήρχαν τόσοι τραυματισμοί, θα παίρναμε μέτρα. Αλλά ξέχασα, αναβλήθηκαν όλοι οι αγώνες σε όλα τα ομαδικά αθλήματα, οπότε τώρα δεν θα έχουμε ξανά επεισόδια βίας στο χώρο του αθλητισμού. Ωραία...

Προς Θεού, δεν κοροϊδεύω την κίνηση και πιστεύω πως σαν ένδειξη σεβασμού μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα από μια απλή αναβολή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων. Αλλά δυσφορώ να βλέπω κάθε φορά ένα τέτοιο μέτρο. Λες και είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε αυτήν την ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ δράση κάποιων ΑΝΟΗΤΩΝ! Λυπάμαι, επίσης, που το μόνο που μπορούμε να κάνουνε είναι η εφαρμογή αυστηρών μέτρων τύπου Θάτσερ. Πιστεύω ότι είναι η μόνη λύση, όμως.

Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να στρέψουμε το νέο κυρίως πληθυσμό προς μια σωστή εκπαίδευση που να περιλαμβάνει στοιχειώδεις έννοιες συμπεριφοράς. Θα μπορούσαμε να ωθούμε τους νέους αθλητές και φιλάθλους να σέβονται αυτό που λέμε “ευ αγωνίζεσθαι”. Θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε έννοιες όπως ο ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ. 

Θα μπορούσαμε να αποτρέπουμε τον κόσμο από την έννοια του ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ, να επηρεάσουμε κόσμο ώστε να μην τρελαίνεται για μια ομάδα και να μην χρησιμοποιεί βία στο όνομά της. Αλλά αν μιλήσω για εκπαίδευση, Ελλάδα και παιδεία νομίζω δεν θα βγει άκρη. Το θέμα είναι αλλού. ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου