Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

CREDIT SUISSE: ΙΔΟΥ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Την ανησυχία της για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα εκφράζει η ελβετική επενδυτική τράπεζα Credit Suisse σε ανάλυσή της με το χαρακτηριστικό τίτλο “Greece – don't leave me this way” (Ελλάδα – μη μ' αφήνεις έτσι), αναγνωρίζοντας πάντως πως η οικονομία της χώρας μας έχει αλλάξει σελίδα σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Credit Suisse εκτιμά ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα παραμείνει εύθραυστη και ρευστή τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2015, όταν και θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο με τη διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας.

Η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ελάχιστα καθησυχάζει τους αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, που βλέπουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις να ανεβαίνουν και ανησυχούν για το κατά πόσον, αν τελικά γίνουν πρόωρες εκλογές και κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσει να σχηματίσει μία νέα σταθερή κυβέρνηση ή θα συνεχιστεί η πολιτική αστάθεια. Αναλύουν μάλιστα τις πιθανές συνεργασίες που μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι μία κυβέρνηση συνεργασίας με τη Δημοκρατική Αριστερά και το Ποτάμι θα ήταν μια πιο παραδοσιακή κεντροαριστερή κυβέρνηση, ενώ μία συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες θα ήταν πιο προβληματική, καθώς το κόμμα αυτό εμφανίζεται ως εθνικιστικό και αντιδρά έντονα στα μνημόνια και την τρόικα.

Αντίθετα, σύμφωνα με την ανάλυση, ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, και μία κυβέρνηση με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε σε νέα συμφωνία με τους δανειστές της χώρας. Όσο για το ενδεχόμενο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα, οι αναλυτές της Credit Suisse δεν το θεωρούν πιθανό να γίνει άμεσα, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται απρόθυμοι να στηρίξουν την Ελλάδα χωρίς τη σιγουριά μίας στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τη διετία 2015-16 εκτιμώνται από την Credit Suisse στα 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. ευρώ προορίζονται για την αποπληρωμή του ΔΝΤ, περίπου 10 δισ. για την αποπληρωμή δανείων και ομολόγων, και τα υπόλοιπα για τη χρηματοδότηση του αναμενόμενου ελλείμματος και άλλες μικρές υποχρεώσεις.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου