Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

NEW YORK TIMES: ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ... ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΣΙΠΡΑ ΠΙΟ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗ


“Το επόμενο εμπόδιο για την ελληνική οικονομία: Η πολιτική της αβεβαιότητα”, είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος των New York Times αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την επίδραση της πολιτικής αστάθειας στην πορεία αυτή. “Η Ελλάδα δεν αναγκάζει πάλι τους Ευρωπαίους ηγέτες να ξενυχτούν, αλλά καθώς το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης πλησιάζει στο τέλος του δεύτερου διεθνούς πακέτου διάσωσης, η πολιτική αστάθεια στην Αθήνα αναμένεται να δοκιμάσει την αντοχή της νομισματικής ζώνης”, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, μολονότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το πιθανότερο σενάριο είναι πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, που λογικά θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του οποίου, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζεται “χαρισματικός”, ενώ σημειώνεται ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δε θα προκαλούσε τώρα τον ίδιο πανικό που θα είχε προκαλέσει τον Ιούνιο του 2012.

Οι διεθνείς δανειστές, συνεχίζει το δημοσίευμα, στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά και θέλουν να ολοκληρώσει την τετραετία, όμως παράλληλα το Βερολίνο επιχειρεί να ωθήσει σε πιο μετριοπαθείς θέσεις τον Αλέξη Τσίπρα, για την περίπτωση να ανέλθει στην εξουσία, όπως διαφαίνεται από τις επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Μάριο Ντράγκι και τον Γεργκ Άσμουσεν.

Όσο για το θέμα της επιδιωκόμενης απεμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, η Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να αντλήσει 10 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2015, ένας στόχος που ίσως δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί αν υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα,“Δε νομίζω ότι είτε το ΔΝΤ είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να αφήσουν την Ελλάδα να κάνει μία 'καθαρή έξοδο', όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία”, εκτιμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου