Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

 

Στις μέρες μας, λαμβάνει χώρα ένα φρικτό γεγονός που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τις ζωές πολλών χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και πολλά γυναικόπαιδα. Δεν αναφέρομαι σ’ άλλο γεγονός από τις πολεμικές συγκρούσεις των φανατικών οπαδών του Τζιχάντ με τις καθεστωτικές στρατιωτικές δυνάμεις. Εκτός, όμως, από ένα έγκλημα προς την ανθρωπότητα, οι διαμάχες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχουν ως αποτέλεσμα και ένα άλλο, ίσως εξίσου σημαντικό, έγκλημα: ένα πολιτιστικό έγκλημα, το οποίο διαφεύγει της προσοχής μας, καθώς θεωρείται ασήμαντο.

Με τους αλλεπάλληλους καθημερινούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι προέρχονται και από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, καταστρέφεται ένας μεγάλος αριθμός αρχαιολογικών καταλοίπων και μνημείων, σε μία περιοχή μάλιστα - όπως αυτή της Μέσης Ανατολής - που ο τόπος είναι πλούσιος από αυτά τα μνημεία. Όπως καταλαβαίνει κάποιος, η βίαιη καταστροφή τους είναι μοιραία, καθώς τα κατεστραμμένα μνημεία δεν είναι δυνατόν να «αναστηθούν» και ουσιαστικά αχρηστεύονται, με αποτέλεσμα η αρχαιολογική έρευνα και, γενικότερα, η αρχαιολογία σαν επιστήμη να μένει ένα βήμα πίσω στη μελέτη της και να αδυνατεί να ανέβει επίπεδο.

Και, επίσης, το άλλο εξίσου φριχτό γεγονός είναι η οικονομική εκμετάλλευση κάποιων αρχαιολογικών ευρημάτων, τα οποία θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους. Ίσως ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά ενός απαίδευτου και απολίτιστου ατόμου είναι η οικονομική εκμετάλλευση των πολιτισμικών αγαθών, πράξη που αποτελεί ηθική ασέλγεια! Αν και τα παραπάνω φαίνονται να μην μας αφορούν και να μην μας «αγγίζουν» και πολύ, ωστόσο πρέπει να αναλογιστούμε τη μεγάλη ζημιά που προκαλεί στην επιστήμη της αρχαιολογίας η βίαιη καταστροφή των μνημείων της περιοχής.

Το κάθε εύρημα, είτε ασήμαντο είτε πολύτιμο, είτε πέτρινο είτε χρυσό, αποτελεί ένα ξεχωριστό, μοναδικό πετραδάκι σ’ αυτό το υπέροχο ψηφιδωτό, που ονομάζεται αρχαιολογία. Ίσως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε καλά όλοι μας ότι ο πόλεμος δεν προσφέρει απολύτως κανένα θετικό, καθώς προκαλεί μόνο καταστροφές σε όλους τους τομείς (ναι, και στην αρχαιολογία τελικά), και φέρνει μονάχα μιζέρια. 

Κι όλα αυτά, αφού τα συνειδητοποιήσουμε, να προσπαθήσουμε να τα εφαρμόσουμε κιόλας, γιατί εκεί είναι το δύσκολο… στην πράξη!

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου