Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΘΕΣΜΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΝΟΜΟΥΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ

 

Η πολιτική τάξη της χώρας μας διαγράφει τα δικαιώματα των πολιτών με την ίδια ευκολία με την οποία παραγράφει τα αδικήματα που έχουν διαπράξει υπουργοί και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Αυτή την πικρή αλήθεια κατάλαβαν όλοι όσοι παρακολούθησαν ή διάβασαν την ομιλία του διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτου Σπυρόπουλου στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο Labor και Insurance του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. 

Ο κ. Σπυρόπουλος μίλησε στην ενότητα του συνεδρίου που τιτλοφορούνταν «Εξορθολογισμός της οργάνωσης του ασφαλιστικού συστήματος και διοικητικός εκσυγχρονισμός». Αυτός ήταν ένας ευφημισμός, όπως απέδειξαν όλα όσα είπε ο διοικητής του ΙΚΑ. Στην πραγματικότητα, τούτη η ενότητα του συνεδρίου αφορούσε το πώς θα μεθοδεύσει το μνημονιακό κράτος την καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών - και εν προκειμένω αυτό της πρόσβασης στις κρατικές δομές παροχής υπηρεσιών υγείας. Στο κείμενο της ομιλίας του ο κ. Σπυρόπουλος είχε την ακόλουθη ρητορική ερώτηση: 

«Ποιες είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να θεμελιώνει ένας ασφαλισμένος δικαιώματα παροχής υπηρεσιών υγείας;» Εκτός κειμένου είχε ακόμα σαφέστερη απορία: Οι παροχές υπηρεσιών υγείας θα είναι ίδιες για όσους έχουν 50 ένσημα και για όσους έχουν 300; Και μόνο η άνεση του διοικητή του ΙΚΑ να διατυπώνει ανοιχτά και δημόσια μια απορία που μας οδηγεί σε προηγούμενους... αιώνες φανερώνει τον βαθμό της διάλυσης του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα.  Κάτι ανήκουστο και απάνθρωπο κρίνεται λογικό από τον επικεφαλής ενός Ταμείου: να έχει μικρότερα δικαιώματα στην ίδια του την υγεία κάποιος που δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει ικανοποιητικό αριθμό ενσήμων! 

Σε μια χώρα όπου η ανεργία καλπάζει και ο αριθμός των μη εχόντων εργασία πλησιάζει αυτόν των εργαζομένων ακούγεται κάτι τέτοιο! Η απόσταση που μας χωρίζει από τη ζούγκλα και την επιστροφή στη δουλοκτητική κοινωνία είναι μικρή. Φυσικά, δεν αποτελεί σύμπτωση η σταδιοδρομία του κ. Σπυρόπουλου στο ΠΑΣΟΚ και το γεγονός ότι υπήρξε γενικός διευθυντής στο κόμμα που κατέστρεψε την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου