Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ G20

 

H σύνοδος των G20 ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας και θα φέρει αντιμέτωπους τους δυτικούς ηγέτες και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, υπό το βάρος της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία και τις πληροφορίες για νέα είσοδο ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και βαρέων όπλων στην περιοχή. Τα μέτρα ασφαλείας στο Μπρισμπέιν  είναι δρακόντεια καθώς περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, για την αποτροπή επεισοδίων στις πορείες που διοργανώνουν ακτιβιστές και αριστερές οργανώσεις. 

Οι εργασίες της συνόδου κορυφής επρόκειτο να επικεντρωθούν στην ώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, στην θωράκιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και στον αποκλεισμό των διόδων φοροδιαφυγής για τις μεγάλες πολυεθνικές. Ωστόσο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων της οικονομικής ατζέντας συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των χωρών του Apec (Οικονομική Συνεργασία Ασίας -Ειρηνικού) στο Πεκίνο, αναμένεται να έρθουν στο προσκήνιο θέματα του τομέα της ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να συζητήσει το θέμα της Ουκρανίας με τους Ευρωπαίους συμμάχους του, την Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Εκτός από τα οικονομικά θέματα και την ουκρανική κρίση, η κλιματική αλλαγή και οι τρόποι αντιμετώπισης της θα τεθούν επίσης επί τάπητος. Μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα δεσμευτεί στην ομάδα των είκοσι ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, ότι η χώρα του θα συνεισφέρει τρία δισεκατομμύρια δολάρια στο πράσινο ταμείο ΟΗΕ για το κλίμα (FCV).

Οι αναμενόμενες δηλώσεις του Ομπάμα πιθανόν να δυσαρεστήσουν τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ, οικοδεσπότη της συνόδου, ο οποίος δεν έχει θέσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής άξονα της προεδρίας του στην G20.  Από το Μπρισμπέιν δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ακτιβιστές, που μεταμφιέζονται σε ηγέτες για να περάσουν το δικό τους μήνυμα. Αυτή την φορά Μπαράκ Ομπάμα και Άνγκελα Μέρκελ ήταν σε ρόλο ναυαγοσώστη. 

«Mπορούν να σώσουν ζωές, εφαρμόζοντας μια παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση θεμάτων, όπως τα κέρδη που καταλήγουν σε εξωχώριες εταιρίες. Μπορούν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα. Σε πολλές χώρες του κόσμου ο πλούτος είναι συγκεντρωμένος στα χέρια λίγων κι εκείνοι αποκομίζουν τα οφέλη της ανάπτυξης», δήλωσε η διευθύντρια της Oxfam Australia.

Στο Σίδνεϊ οι ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή, διάλεξαν ένα ακόμα πιο ευρηματικό και συμβολικό τρόπο διαμαρτυρίας. Συγκεντρώθηκαν στην παραλία και έβαλαν τα κεφάλια τους στην άμμο, στηλιτεύοντας τον "στρουθοκαμηλισμό" των ηγετών μπροστα στην καταστροφή των φυσικών πόρων του πλανήτη.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου