Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ο ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

Η Aντζελα Γκερέκου δεν γνωρίζει καλά το «Πάτερ ημών». Διότι αν το γνώριζε, θα εκτιμούσε την αξία της παράκλησης «μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν». Και δεν θα υπέκυπτε εις το πονηρόν, να κατέβει υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία λίγες ημέρες αφότου είχε διακηρύξει - επικαλούμενη αρχές! - ότι παραμένει πιστή στο ΠΑΣΟΚ. Με τούτα και με κείνα, οι βουλευτές που υπέπεσαν στον πειρασμό κατάφεραν να ευτελίσουν για μια ακόμα φορά την πολιτική, επιβεβαιώνοντας το - άδικο στερεότυπο «ο καθένας για την πάρτη του». Διακομματικώς, βεβαίως βεβαίως, μια και όλα τα κόμματα, άλλο λιγότερο άλλο περισσότερο, υπέκυψαν. Η καθεμιά περίπτωση ωστόσο έχει τη δική της ξεχωριστή αξία, αποκαλύπτοντας πολλά για τα κόμματα υποδοχής των ασώτων βουλευτών.

Οι μεταγραφές της Νέας Δημοκρατίας, για παράδειγμα, δείχνουν για άλλη μια φορά πόσο εύκολα ο αρχηγός της υποκύπτει σε καιροσκοπικές επιλογές. Η άλλη όψη του Ζαππείου είναι ο Βασίλης Οικονόμου. Ετσι ο κ. Σαμαράς, λίγες ημέρες αφότου έκανε ένα ακροδεξιό σόου στον φράχτη του Εβρου, θεώρησε σκόπιμο να βάλει και μάλιστα στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας - έναν βουλευτή που αποχώρησε από το «δεξιό» ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας το Μνημόνιο. Η «ευθύνη» και η «αλήθεια» σε πλήρη σύγχυση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία ομολογεί εμμέσως ότι δεν πιστεύει στη νίκη. Γιατί βέβαια πλήττει ευθέως τον κυβερνητικό της εταίρο δείχνοντας ότι δεν προσδοκά επανάληψη της συνεργασίας.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να επιβεβαιώσει ότι δεν είναι έτοιμος για να κυβερνήσει. Ετσι οι μεταγραφές του ήταν η αποθέωση της εσωστρέφειας και του συμβιβασμού της αριστερής πτέρυγας με την ηγεσία. Κανονική ισορροπία τρόμου: Βαρουφάκη εσείς; Λαπαβίτσα εμείς. Θεωρητικά ο κ. Τσίπρας, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, απολαμβάνει την ισχυρότερη στιγμή του. Στην πράξη αποδεικνύει ότι είναι όμηρος του κ. Λαφαζάνη. Ολοι μπορούμε να αναλογιστούμε τι θα συμβεί αν τολμήσει μια ρεαλιστική στροφή μετεκλογικά.

Ομως εκεί που πραγματικά ουδείς μπορεί να κατανοήσει τη σκοπιμότητα είναι στη μεταγραφή της κ. Ραχήλ Μακρή. Μια βουλευτής με ακροδεξιό προφίλ που όταν ο Κασιδιάρης αμφισβήτησε το Ολοκαύτωμα θεώρησε σκόπιμο να πει ότι πρέπει να ζητήσει συγνώμη και η... κ. Ρεπούση. Κι όμως, αυτή η βουλευτής βρήκε επίμονο συνήγορο τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, που την επέβαλε στα ψηφοδέλτια. Αβυσσος η ψυχή... 

Δηλωτική της σύγχυσης όμως είναι και η συμμετοχή του πρώην γενικού γραμματέα Εσόδων κ. Θεοχάρη στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού λίγες ημέρες αφότου ο κ. Θεοδωράκης είχε πει ότι κανείς γενικός δεν θα συμμετάσχει αν δεν περάσουν 4 χρόνια! Απέδειξε έτσι ότι οι περίφημες «αρχές» του κόμματός του δεν είναι τίποτα άλλο από επικοινωνιακές ατάκες άμεσης κατανάλωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου