Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΕΣΥ ΚΥΒΕΡΝΑΣ;

 

Ίσως ο τίτλος είναι παραπλανητικός, όμως δεν πρόκειται για ένα ακόμα άρθρο για τις επερχόμενες εκλογές. Γράφω για να σας παρουσιάσω το yourule.gr, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με στόχο την καταγραφή προβλημάτων της ελληνικής επικράτειας. Έτσι, αποσκοπεί να γίνει ο “ανεξάρτητος τρίτος” που θα συνδέσει άμεσα και με διαφάνεια πολίτες με πολιτικούς, υποχρεώνοντας τους δεύτερους να δράσουν.

Όταν μου ζητήθηκε να δοκιμάσω την πλατφόρμα και να περιγράψω τις εντυπώσεις μου, σκέφτηκα αμέσως την φράση του Wittgenstein: “The limits of my language means the limits of my world.” Αν δούμε την πλατφόρμα με τον τρόπο που βλέπει τη γλώσσα ο Wittgenstein, αμέσως συνειδητοποιούμε τους νέους ορίζοντες που μας ανοίγονται. Δυσάρεστες καταστάσεις που ίσως μέχρι σήμερα θα αγνοούσουμε, επειδή τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε και ποιος θα άκουγε, τώρα νιώθουμε την ανάγκη και το χρέος να τις καταγράψουμε, να τις φωτογραφίσουμε και να τις μοιραστούμε με άλλους.

Αυτό είναι που μου αρέσει περισσότερο στο YouRule. Είναι τόσο απλό, που πλέον δύσκολα εξηγείς την αδιαφορία σου. Όμως δεν πρόκειται για ένα “κυτίο παραπόνων”, αν και μεταξύ μας ακόμα και αυτό λείπει. Το πεδίo “Προτεινόμενες λύσεις επί του προβλήματος” είναι εκεί, και είσαι υποχρεωμένος να το συμπληρώσεις αν θέλεις να ακουστείς.

Όλοι θα γράφουν “Να λυθεί το τάδε θέμα από την αρμόδια αρχή”, θα έλεγε κάποιος κακεντρεχής. Σίγουρα θα υπάρχουν και τέτοιες απαντήσεις, πράγμα λογικό αν σκεφτεί κανείς πως οι χρήστες διατηρούν την ανωνυμία τους. Διαβάζοντας όμως τις μέχρι τώρα προτεινόμενες λύσεις, βλέπει κανείς ανθρώπους που έχουν καταναλώσει φαιά ουσία και χρόνο για να προτείνουν ουσιαστικές λύσεις.

Ίσως τελικά όταν μας απευθύνεται προσωπικά το ερώτημα “Τι θα πρέπει να αλλάξει”, να συνειδητοποιούμε πραγματικά την ευθύνη που έχουμε. Έτσι, την στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο πάνω από 240 διαφορετικές απόψεις έχουν καταγραφεί σχετικά με προβλήματα σε επίπεδο δήμων, περιφερειών αλλά και χώρας. Από τις πλημμύρες που προκάλεσαν τα νερά της βροχής στο νομό Κοζάνης μέχρι την ανάγκη εξοικονόμησης χαρτιού με την διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκλογών, στο yourule.gr θα βρει κανείς συγκεντρωμένα και οργανωμένα όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν.

Η πλατφόρμα, με λογικό σχεδιασμό και απλότητα, καταφέρνει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του (πολλές φορές άκαρπου) σχολιασμού γεγονότων στα social media και της γραφειοκρατικής (και συχνά ανέφικτης) διαδικασίας καταγγελιών σε τοπικούς φορείς. Το YouRule είναι εργαλείο έκφρασης της κοινής γνώμης και διαμόρφωσης συνειδητοποιημένων πολιτών, όμως ο ρόλος του δεν σταματάει εκεί. Η πλατφόρμα φιλοδοξεί να γίνει το σημείο αναφοράς Δήμων και Περιφερειών για τη διαχείριση των προβλημάτων τους, ένας στόχος λογικός αλλά και ιδιαίτερα δύσκολος.

Σαφώς είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε το αποτέλεσμα της προσπάθειας και να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη. Θεωρώ όμως πως η ιδέα και μόνο για κάτι τέτοιο στην Ελλάδα απαιτεί θάρρος και θράσος. Ας της δώσουμε τη σημασία που της αξίζει.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου