Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ 100% ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

 

Στους 4 μήνες που θα μεσολαβήσουν σκοπεύει να αλλάξει πλήρως και ολοκληρωτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις στη σχέση της με τους εταίρους-δανειστές (ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ)

Η Ελλάδα φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση με μια κυβέρνηση εμφανώς ισχυρότερη από τις προηγούμενες της κρισιμότερης στην μεταπολιτευτική της ιστορία πενταετίας, αφού στις 20 Φεβρουαρίου μετά από μια μαραθώνια και μακροχρόνια σκληρότατη και πραγματικά αληθινή διαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές πέτυχε να αλλάξουν πλήρως οι συσχετισμοί.

Δηλαδή, πρώτον, όπως υποσχέθηκε, κατήργησε στην πράξη την ταπεινωτική σχέση μεταξύ Ελλάδος και δανειστών, οι οποίοι είχαν επιβάλλει την συνεχή παρουσία των υπαλλήλων της τρόικας με την περιβόητη τεχνική βοήθεια, και με τις συχνότατες απαράδεκτες και προκλητικές ενέργειες στις οποίες προέβαιναν τα στελέχη αυτά της τεχνικής υποστήριξης.

Δεύτερον, πέτυχε να υπάρξει ένα πρόγραμμα γέφυρα, όπως το είχε ονομάσει 4 μηνών (είχαν ζητηθεί 6 μήνες), στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις μέχρι τη λήξη του προγράμματος στα τέλη του 2016.  Επίσης στο διάστημα αυτό, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι δεν θα πάρει μονομερως μέτρα που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2015, εξαιρώντας από αυτή τη δέσμευση κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα.

Και τέλος, στον άξονα των δεσμεύσεων που έλαβε προς το Eurogroup, πέτυχε και επέβαλε τις μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Δηλαδή, την νομοθεσία για τα ΜΜΕ, την επιστροφή δανείων με νομοθετική ρύθμιση από ιδιωτικούς φορείς, το χάρισμα του ΦΠΑ επίσης σε ΜΜΕ και δεκάδες άλλες χαριστικές ρυθμίσεις που έλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που θα ακυρωθούν με σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Αρχές Μαρτίου, ένα από τα πρώτα βασικά νομοσχέδιο, και μάλιστα με χαρακτήρα πολυνομοσχεδίου, καθώς αυτό θα αφορά όχι μόνο την ΕΡΤ, αλλά και τους κανόνες του παιχνιδιού στα ΜΜΕ. Εν τω μεταξύ, κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τις τελευταίες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, επεσήμαναν τα εξής:   

1.Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα. Διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με Μνημόνια.

2.Ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι της 28 Φεβρουαρίου. Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για χρόνο (4 μήνες), στα πλαίσια μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα μας δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, επετεύχθη.

3.Οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό. Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων.

4.Απετράπησαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κλπ) καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.

5.Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικα που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία.

6.Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος. Δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

7.Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

8.Η ελληνική κυβέρνηση με νηφαλιότητα θα προχωρήσει το κυβερνητικό της έργο, έχοντας στο πλευρό της την ελληνική κοινωνία, και θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την οριστική συμφωνία του καλοκαιριού.

Να σημειωθεί ότι:

-Η αναφορά στις μονομερείς ενέργειες δεν σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος.

-Η αναφορά σε κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημαίνει τέλος στο στόχο του 3,0% του ΑΕΠ ή 5, 5 δισ. ευρώ για το 2015.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου