Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΑΛΑΚΩΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Η γερμανική κυβέρνηση μαλάκωσε τον τόνο της στην Ελλάδα μια ημέρα μετά υπουργός Οικονομικών της σταθερά απέρριψε το τελευταίο αίτημα της Αθήνας για την παράταση διάσωσης, λέγοντας ότι αν οι προτάσεις που χρειάζονται δουλειά, ήταν μια καλή βάση για περαιτέρω συνομιλίες.

Ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέπληξε τους ευρωπαίους εταίρους του και τους γερμανούς συναδέλφους του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, απορρίπτοντας μια επιστολή από τον Έλληνα ομόλογό του, ως ένα stealth προσπάθεια να κερδίσει περισσότερη βοήθεια χωρίς δέσμευση για συμφωνημένου προϋπολογισμού και τη μεταρρύθμιση των στόχων.

Αλλά μπροστά στην κρίσιμης συνάντησης των υπουργών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, την προηγούμενη Παρασκευή, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαχώρισε τη θέση της, μέσω ενός εκπρόσωπος Τύπου, από την συγκρουσιακή τόνος που χρησιμοποιείται από Σόιμπλε - ενώ ταυτόχρονα επαινώντας τον υπουργό της και περιγράφοντας την κυβέρνηση ως πλήρως ενωμένη.

"Η επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο Κριστιάν Wirtz. "Αυτή η επιστολή είναι ένα καλό μήνυμα που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να διαπραγματευτεί."

Πρόσθεσε ότι η ζώνη του ευρώ και οι υπουργοί Οικονομικών συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Παρασκευή  όπου αποφάσισαν ότι «θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται σε αυτή τη βάση» και ότι οι συνομιλίες «ελπίζουν να οδηγήσουν σε μια συμφωνία με την Ελλάδα".

Ερωτηθείς αν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε υποστήριξαν, έναν βετεράνο 72χρονο συντηρητικό, ο οποίος έχει μεγαλύτερη ευχέρεια από άλλους υπουργούς να μιλήσει το μυαλό του, Wirtz είπε ο Schaeuble είχε κάνει μια «εξαιρετική δουλειά σε αυτή την κρίση και κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα".

Ολοκληρωτική απόρριψη στις προτάσεις από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης  ο οποίος τόνισε τη δυσπιστία μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας, η οποία έχει αναπτυχθεί από αριστερές δυνάμεις του Αλέξη Τσίπρα που οδήγησαν στη νίκη στις εκλογές τον περασμένο μήνα υποσχόμενοι να πάρουν πίσω τα μέτρα λιτότητας.

Τρέχον πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα λήγει στο τέλος του τρέχοντος μηνός. Εάν μέχρι τότε δεν έχει έκλεισε μια επέκταση, οι ειδικοί φοβούνται μια επιτάχυνση των εκροών κεφαλαίων θα καθηλώσει τις τράπεζές της, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.

Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ότι αξιωματούχοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε αρχίσει την προετοιμασία σχεδίων έκτακτης ανάγκης για το λεγόμενο "Grexit".

Ενώ ο Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να ξεπεράσει ένα τέτοιο βήμα, η Μέρκελ και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Γερμανίας μπορεί να είναι πιο απρόθυμοι να πάρει αυτό το ρίσκο.  
Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου