Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΟΗΕ: Η ΛΙΒΥΗ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Η ΧΑΟΣ

 

Η Λιβύη μπορεί να επιλέξει μεταξύ μιας «πολιτικής συμφωνίας» ή της «καταστροφής», προειδοποίησε την Τρίτη ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Μπερναρντίνο Λεόν κατά την έναρξη των συνομιλιών για την εξεύρεση μιας λύσης στο Αλγέρι. «Υπάρχουν δύο επιλογές: Η πολιτική συμφωνία και η καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης του ΟΗΕ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η καταστροφή δεν αποτελεί λύση.

Η σύνοδος του Αλγερίου, την οποία ο Λεόν έχει χαρακτηρίσει «φόρουμ των πολιτικών κομμάτων», είναι όπως χαρακτήρισε «κρίσιμη» για τη διαδικασία που ξεκινά και θα πρέπει να οδηγήσει σε μια κοινή πολιτική γραμμή. «Περιμένουμε πολλά από αυτή τη σύνοδο, από το μήνυμα που θα στείλετε», δήλωσε απευθυνόμενους στους περίπου 15 Λίβυους πολιτικούς που συμμετέχουν στις συνομιλίες. «Δεν θα επιτρέψουμε στη μία πλευρά να επιβληθεί στην άλλη. Η λύση είναι ο διάλογος και επαφίεται σε εσάς να καταλήξετε σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011 και εδώ και μερικούς μήνες έχει δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια. Το ένα συνδέεται με τους ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Φατζρ Λίμπια (σ.σ. Αυγή της Λιβύης) και εδρεύει στην Τρίπολη ενώ το δεύτερο, που έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, έχει εγκατασταθεί στα ανατολικά της χώρας.

Το αναγνωρισμένο κοινοβούλιο ωστόσο ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να αναβάλουν για μία εβδομάδα τις συνομιλίες ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να συζητήσει την πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου