Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

 

Στο κόκκινο οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, την ώρα που δεν φαίνεται να είναι υψηλές οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα του μεθαυριανού Eurogroup.

Τα μήνυματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες δείχνουν ένα θετικό πρόσιμο, σημειώνοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Το ίδιο ανέφερε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο η πιθανότητα για συμφωνία στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Δευτέρας δεν φαίνεται εφικτή. Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι συγκρατημένα αισιόδοξη, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη να εκφράζει την σιγουριά ότι θα υπάρξει συμφωνία. 

Μετά την ολοκλήρωση του EuroWorking Group χθες το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης, οι πληροφορίες σημείωσαν ότι υπάρχει σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν τους εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει ακόμα σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί ώστε να είναι ορατή μια συμφωνία.

Για την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις έκαναν λόγο οι Γ. Ντάισελμπλουμ και Π. Παντοάν:  «Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε πρόοδος και είχαμε εποικοδομητική συζήτηση, μια πρόοδος επί πολλών θεμάτων. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία και η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν θα είναι καθοριστική. Όλοι, όμως, καταλαβαίνουμε πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση-τόσο εμείς όσο και η Ελλάδα- και οι εργασίες είναι καρποφόρες» ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

«Είχαμε μια σημαντική ανταλλαγή ιδεών. Έχει επιτελεσθεί πρόοδος, τόσο σε ότι αφορά τις διαδικασίες του διαλόγου, όσο και στην συμφωνία επί μέτρων που η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει. Υπάρχει πρόοδος και η όλη διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί. Την Δευτέρα η συζήτηση θα συνεχισθεί και θεωρώ ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.

Για τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο κύριος Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι « η θέση του Eurogroup είναι αυτή του Νοεμβρίου του 2012. Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα, το οποίο και επανακαθορίζεται, τότε οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να εξετάσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους και να αναθεωρήσουν και τα επιτόκια. Αλλά το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί, έστω και με τροποποιήσεις. Πάντως, κρατώ κάθε βράδυ κάτω από το μαξιλάρι μου τις δηλώσεις και αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012».

Η πορεία των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να κυριαρχεί στα πολιτικά ρεπορτάζ των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων, και στον ελληνικό, αλλά και στον διεθνή τύπο. 
 
Αναλυτικά: 

Το πρώτο Θέμα κάνει λόγο για το "Το μεγάλο παζάρι κυβέρνησης και εταίρων-Αισιοδοξία χθες, ανησυχία σήμερα για τις διαπραγματεύσεις". 

Το Σαββατοκύριακο θα εντατικοποιηθούν οι συσκέψεις στο Μαξίμου - Ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνεχείς επαφές, στις οποίες περιλαμβάνονται και τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Μέρκελ - Euro Working Group: Υπάρχει σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί - «Αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό και ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ 

Αισιοδοξία, αλλά και ανησυχία σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις εξέφραζαν το απόγευμα της Παρασκευής κυβερνητικά στελέχη, λίγο μετά τη σύσκεψη της ομάδας διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι θα υπάρξουν συγκλίσεις με τους εταίρους, ωστόσο δεν έκρυβαν  την ανησυχία τους ότι πρέπει να υπάρξει συνευθύνη από τους Θεσμούς και την Ευρώπη, παραπέμποντας στην σημερινή ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή.

Από ότι φαίνεται αυτές τις ημέρες διαδραματίζεται ένα σκληρό παζάρι μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, το οποίο θα συνεχίσει το Σαββατοκύριακο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε αυτό το πλαίσιο, έχει συνεχείς επαφές που δεν ανακοινώνονται, στις οποίες περιλαμβάνονται και τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο θα εντατικοποιηθούν οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως όλα δείχνουν το παιχνίδι παίζεται σε τέσσερα σημεία: εργασιακά, ΦΠΑ, δημοσιονομικό κενό και ασφαλιστικό. Σε ότι αφορά στη στάση των εταίρων αναφορικά με το θέμα του δημοσιονομικού κενού, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από χθες Πέμπτη οι εταίροι εμφανίστηκαν πιο σκληροί σε σχέση με τις προβλέψεις τους και μιλούν για «μαύρη τρύπα» (και άρα πρόσθετα μέτρα) 1δισ.

Τα δύο θέματα που φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται ως άμεσα συγκοινωνούντα δοχεία στις διαπραγματεύσεις, είναι το δημοσιονομικό κενό και το πρωτογενές πλεόνασμα. Επιπλέον, τις τελευταίες ώρες παρατηρούνται πιέσεις και στα εργασιακά από την πλευρά των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ. Στα υπόλοιπα επί μέρους ζητήματα από τους δανειστές έχει μπει γερά το θέμα του ΦΠΑ στο 18%, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για λιγότερο, στα επίπεδα του 15-16%. 

Επίσης, η ελληνική πλευρά έχει βάλει στο τραπέζι και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ. Σε ότι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις η εκτίμηση είναι ότι «πηγαίνουν καλά». Πάντως, πέραν τις πολιτικής δήλωσης που αναμένεται τη Δευτέρα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι έχει μεγάλη σημασία το κατά πόσο θερμή θα είναι αυτή η δήλωση. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου