Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Η ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

 

Στην απόρρητη έκθεση της Οικονομικής Αστυνομίας περιγράφονται δέκα μεγάλες υποθέσεις απάτης και διαφθοράς που διερευνήθηκαν το τελευταίο διάστημα και που απασχόλησαν, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, τη κοινή γνώμη.

Οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις υποθέσεις πρόκειται να αντιμετωπίσουν κακουργηματικές διώξεις και κατηγορίες.

Α. Υπόθεση «Ι.Κ.Α.»

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, αναφορικά με απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.), μέσω της παραποίησης πιστοποιητικών αναπηρίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), για τη χορήγηση παράνομων επιδομάτων πρόνοιας.

Η εν λόγω οργάνωση αποτελείτο από επτά (7) ημεδαπούς και η τριετής δράση της χαρακτηριζόταν από συγκεκριμένη μεθοδολογία, αλλά και σαφή ιεραρχική διάρθρωση – δομή, με 50χρονη ημεδαπή στον αρχηγικό ρόλο και σε ρόλους «κλειδιά» έναν υπάλληλο του Ι.Κ.Α. και έναν καρδιολόγο.

Κατά τη διάρκεια πολύμηνης έρευνας, προέκυψε ότι οι φερόμενοι ως «πελάτες» προσέφευγαν στους «μεσάζοντες» της οργάνωσης, προκειμένου να λάβουν επιδόματα πρόνοιας, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Στη συνέχεια, οι «μεσάζοντες» επικοινωνούσαν με την «αρχηγό», την οποία ενημέρωναν για τις λεπτομέρειες και τις απαιτήσεις των «πελατών». Κατόπιν, η «αρχηγός», πλαστογραφώντας έγγραφα που της παρέδιδε ο υπάλληλος του Ι.Κ.Α., κατάρτιζε πλαστές αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, τις οποίες κατέθετε σε διάφορους Δήμους και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, επιτυγχάνοντας τη χορήγηση ανάλογων επιδομάτων πρόνοιας για τους «πελάτες».

Τα μέλη της οργάνωσης αποκόμιζαν για κάθε «πελάτη», χρηματικά ποσά μεταξύ 1.200 και 2.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας και τη χρονική διάρκεια λήψης των επιδομάτων. Από την έρευνα, έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά (253) φυσικά πρόσωπα, τα οποία έλαβαν προνοιακά επιδόματα, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία οκτώ (8) δικαστικών λειτουργών, σε περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας, συνελήφθησαν τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία κατηγορούνται για τα ακόλουθα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα: συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατ’ εξακολούθηση και πλαστογραφία και κατάχρηση σε βάρος του Δημοσίου.

Δύο (2) από τους προαναφερόμενους κατηγορούνται και για παράβαση του νόμου περί όπλων και παραχάραξη. Κατασχέθηκε τεράστιος όγκος φακέλων και πιστοποιητικών, καρτέλες ενσήμων, πλαστές στρογγυλές σφραγίδες δημοσίων υπηρεσιών, σφραγίδες ονομάτων, σφραγίδα γνησίου φωτοαντιγράφου, βιβλιάρια ασθένειας και ταυτότητες Ελλήνων πολιτών. Από την παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, εκτιμάται ζημία σε βάρος του Δημοσίου τουλάχιστον -700.000- ευρώ.

Β. Υπόθεση «SPIDER»

Απάτη σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με πανευρωπαϊκές διαστάσεις και με δράση στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Η απάτη πραγματοποιήθηκε μέσω διασυνοριακού δικτύου εικονικών εταιρειών και υπεργολάβων, οι οποίοι υπέβαλλαν υπερκοστολογημένες δαπάνες για ανύπαρκτες υπηρεσίες και δραστηριότητες, στο πλαίσιο χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και εταιρεία που συνδέεται με Ελληνικό Πανεπιστήμιο, με νόμιμο εκπρόσωπο συγκεκριμένο καθηγητή του Πανεπιστημίου, στον οποίο αποδίδεται κεντρικός ρόλος στην οργάνωση. Με βάση τη δικογραφία που σχηματίστηκε, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις εις βάρος των νομίμων εκπροσώπων τεσσάρων ελληνικών εταιρειών, για τα ακόλουθα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα: απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών «δίκτυο» εταιρειών, με διακριτούς ρόλους και συνεργαζόμενων μεταξύ τους.

Κάποιες από αυτές τις εταιρείες διατηρούσαν κεντρικό συντονιστικό ρόλο, άλλες φαίνονταν ως επίσημοι δικαιούχοι και άλλες χρησιμοποιούνταν για τη νομιμοποίηση των προερχομένων από την εγκληματική δραστηριότητα εσόδων, αποκομίζοντας – μεταξύ των ετών 2003 έως 2012 – παράνομο περιουσιακό όφελος, ύφους -702.000- ευρώ περίπου. Ειδικότερα, σε συνεργασία με τρίτα νομικά πρόσωπα και τη συνδρομή υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέστηναν κοινοπραξίες εταιρειών, οι οποίες αναλάμβαναν από κοινού την ολοκλήρωση ερευνητικών προγραμμάτων. 

Κάποιες από αυτές  συμμετείχαν μερικώς στην εκτέλεση της εργασίας που τους είχε ανατεθεί, κρατούσαν για λογαριασμό τους μικρό ποσοστό της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το υπόλοιπο το επέστρεφαν στις εταιρείες του «δικτύου», βάσει προϋπάρχουσας συμφωνίας, εν αγνοία της Κοινότητας και κατά απόλυτη παρέκκλιση των Συμβάσεων και των Κανονισμών.

Παράλληλα, με πλαστά και ψευδή παραστατικά – έγγραφα – δηλώσεις εξόδων, δικαιολογούσαν την ανάλωση των κτηθέντων εσόδων. Θα επανέλθομε τις επόμενες ημέρες με την αποκάλυψη των οκτώ υπολοίπων υποθέσεων μεγάλης απάτης όπως περιέχονται στην απόρρητη έκθεση της Οικονομικής Αστυνομίας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου